Sinigang pörkölt fűszeres sertéshússal és zöldségekkel tálalva

Sinigang pörkölt fűszeres

A sinigang a Fülöp-szigetek egyik legismertebb és legnépszerűbb étele, amelyet savanyú, tamarind alapú levesként készítenek. Eredete a prehispán időkre nyúlik vissza, ahol a természetes savanyítók, mint a tamarind vagy calamansi fontos szerepet játszottak a főzésben. Képzeld el, ahogy a hús lassan puhul a savanykás, fűszeres lében, miközben az aromás zöldségek íze finoman összeolvad benne. A sinigang nemcsak egy étel, hanem egy meleg családi emlék is: gyakran készítik vasárnapi ebédekre, különleges összejövetelekre. A jó sinigang titka a tamarind és a hús egyensúlya – se nem túl savanyú, se nem túl sós. Tipp: ha extra gazdag ízt szeretnél, használj húslevest az alaphoz víz helyett. Ez a változat pörköltebb karaktert kap a pirított hússal, ami még mélyebb réteget ad a klasszikus receptnek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 20 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
800 g Sertéslapocka
3 db Paradicsom
1 db Hagyma
150 g Zöldbab
100 g Fehér retek
100 g Okra
2 ek. Tamarind paszta
1500 ml Víz
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 db Csili paprika

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertéslapockát vágd kb. 3-4 cm-es kockákra. Egy nagy lábosban pirítsd meg minden oldalát, amíg szép barna kérget nem kap. Ez az íz kialakulása szempontjából kulcsfontosságú.

    Ne zsúfold túl a lábost, inkább több részletben piríts, hogy ne párolódjon, hanem valóban süljön.

    2

    Add hozzá a felkockázott hagymát és a negyedelt paradicsomokat. Pirítsd tovább 4-5 percig, míg meg nem puhulnak, és levet engednek. Ez képezi az alap ízréteget.

    A paradicsom levét egy fakanállal préseld szét, így jobban beleolvad az alapba.

    3

    Öntsd fel vízzel, majd add hozzá a sót, borsot és a tamarind pasztát. Keverd el jól, majd forrald fel, és főzd lefedve kb. 45-50 percig, amíg a hús meg nem puhul.

    A főzés közben hab keletkezhet – szedd le kanállal a tisztább, áttetsző levesért.

    4

    Amikor a hús majdnem puha, add hozzá a szeletelt fehér retket és a zöldbabot. Főzd további 10 percig, hogy ezek is megpuhuljanak, de ne főjenek szét.

    A zöldségeket időzítsd úgy, hogy egyszerre legyenek tökéletes állagúak – ne tedd be túl korán!

    5

    Végül add hozzá az okrát és az egész csili paprikát. Főzd további 5 percig. Ezután vedd le a tűzről, és hagyd pihenni 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A csilit egészben hagyva enyhén csípős lesz a leves, de ha erősebbre vágysz, szeleteld fel.