Sinigang pörkölt fƱszeres sertĂ©shĂșssal Ă©s zöldsĂ©gekkel tĂĄlalva

Sinigang pörkölt fƱszeres

A sinigang a FĂŒlöp-szigetek egyik legismertebb Ă©s legnĂ©pszerƱbb Ă©tele, amelyet savanyĂș, tamarind alapĂș leveskĂ©nt kĂ©szĂ­tenek. Eredete a prehispĂĄn idƑkre nyĂșlik vissza, ahol a termĂ©szetes savanyĂ­tĂłk, mint a tamarind vagy calamansi fontos szerepet jĂĄtszottak a fƑzĂ©sben. KĂ©pzeld el, ahogy a hĂșs lassan puhul a savanykĂĄs, fƱszeres lĂ©ben, miközben az aromĂĄs zöldsĂ©gek Ă­ze finoman összeolvad benne. A sinigang nemcsak egy Ă©tel, hanem egy meleg csalĂĄdi emlĂ©k is: gyakran kĂ©szĂ­tik vasĂĄrnapi ebĂ©dekre, kĂŒlönleges összejövetelekre. A jĂł sinigang titka a tamarind Ă©s a hĂșs egyensĂșlya – se nem tĂșl savanyĂș, se nem tĂșl sĂłs. Tipp: ha extra gazdag Ă­zt szeretnĂ©l, hasznĂĄlj hĂșslevest az alaphoz vĂ­z helyett. Ez a vĂĄltozat pörköltebb karaktert kap a pirĂ­tott hĂșssal, ami mĂ©g mĂ©lyebb rĂ©teget ad a klasszikus receptnek.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 Ăłra 20 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 800 g SertĂ©slapocka
⭕ 3 db Paradicsom
⭕ 1 db Hagyma
⭕ 150 g Zöldbab
⭕ 100 g FehĂ©r retek
⭕ 100 g Okra
⭕ 2 ek. Tamarind paszta
⭕ 1500 ml Víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors
⭕ 1 db Csili paprika

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertĂ©slapockĂĄt vĂĄgd kb. 3-4 cm-es kockĂĄkra. Egy nagy lĂĄbosban pirĂ­tsd meg minden oldalĂĄt, amĂ­g szĂ©p barna kĂ©rget nem kap. Ez az Ă­z kialakulĂĄsa szempontjĂĄbĂłl kulcsfontossĂĄgĂș.

    Ne zsĂșfold tĂșl a lĂĄbost, inkĂĄbb több rĂ©szletben pirĂ­ts, hogy ne pĂĄrolĂłdjon, hanem valĂłban sĂŒljön.

    2

    Add hozzå a felkockåzott hagymåt és a negyedelt paradicsomokat. Pirítsd tovåbb 4-5 percig, míg meg nem puhulnak, és levet engednek. Ez képezi az alap ízréteget.

    A paradicsom levét egy fakanållal préseld szét, így jobban beleolvad az alapba.

    3

    Öntsd fel vĂ­zzel, majd add hozzĂĄ a sĂłt, borsot Ă©s a tamarind pasztĂĄt. Keverd el jĂłl, majd forrald fel, Ă©s fƑzd lefedve kb. 45-50 percig, amĂ­g a hĂșs meg nem puhul.

    A fƑzĂ©s közben hab keletkezhet – szedd le kanĂĄllal a tisztĂĄbb, ĂĄttetszƑ levesĂ©rt.

    4

    Amikor a hĂșs majdnem puha, add hozzĂĄ a szeletelt fehĂ©r retket Ă©s a zöldbabot. FƑzd tovĂĄbbi 10 percig, hogy ezek is megpuhuljanak, de ne fƑjenek szĂ©t.

    A zöldsĂ©geket idƑzĂ­tsd Ășgy, hogy egyszerre legyenek tökĂ©letes ĂĄllagĂșak – ne tedd be tĂșl korĂĄn!

    5

    VĂ©gĂŒl add hozzĂĄ az okrĂĄt Ă©s az egĂ©sz csili paprikĂĄt. FƑzd tovĂĄbbi 5 percig. EzutĂĄn vedd le a tƱzrƑl, Ă©s hagyd pihenni 10 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A csilit egĂ©szben hagyva enyhĂ©n csĂ­pƑs lesz a leves, de ha erƑsebbre vĂĄgysz, szeleteld fel.