Készítsd elő a hozzávalókat: a mandulalisztet és a porcukrot szitáld össze egy tálban. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, majd fokozatosan add hozzá a kristálycukrot, amíg fényes, stabil habot nem kapsz.
A mandulaliszt és porcukor átszitálása elengedhetetlen a sima felületű macaronokhoz. A tojásfehérjéket legalább 24 órával a felhasználás előtt válaszd szét és tárold lefedve a hűtőben. Ez segít a hab stabilizálásában.
A tojáshabhoz óvatosan keverd hozzá a mandulalisztes keveréket, hogy a massza homogén és selymes legyen. Ügyelj arra, hogy ne keverd túl, mert a macaronok nem fognak megfelelően megemelkedni.
A macaronázs (a mandulaliszt és a tojáshab összekeverése) a macaronkészítés egyik legkritikusabb pontja. A cél az, hogy a massza sűrű, de folyékony legyen, és lassan, szalagszerűen folyjon le a spatuláról. Ha túl sokat kevered, a macaronok laposak lesznek.
Habzsák segítségével egyenletes méretű köröket nyomj egy sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyd őket pihenni 30 percig, hogy a felületük megszáradjon.
Használj egy sablont a sütőpapír alatt, hogy a macaronok egyforma méretűek legyenek. A pihentetés során a macaronok felületén egy vékony hártya képződik, ami elengedhetetlen a szép 'lábak' kialakulásához sütés közben. Ha a levegő páratartalma magas, a pihentetési idő hosszabb lehet.
Előmelegített sütőben, 150°C-on süsd a macaronokat 12-15 percig, amíg kívül enyhén roppanósak, belül pedig puhák maradnak.
A sütési idő és hőmérséklet sütőfüggő. Ideális esetben a macaronoknak 'lábuk' kell, hogy legyen, és könnyen elváljanak a sütőpapírról. Ha a macaronok túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőmérsékletet, vagy takard le őket sütőpapírral.
A sós karamellhez olvaszd meg a cukrot egy serpenyőben közepes lángon, amíg aranybarna nem lesz. Óvatosan add hozzá a tejszínt és a vajat, majd keverd simára. Szórd bele a sót, és hagyd hűlni.
A karamell készítésekor legyél nagyon óvatos, mert a forró cukor égési sérüléseket okozhat. A tejszínt és a vajat szobahőmérsékleten add hozzá, hogy a karamell ne kristályosodjon vissza.
Olvaszd meg az étcsokoládét vízgőz felett, majd keverd össze a mogyorókrémmel és a sós karamellel, hogy egy gazdag, krémes tölteléket kapj.
A vízgőz felett olvasztás kíméletesebb, mint a mikróban, és megakadályozza, hogy a csokoládé megégjen. Használj minőségi étcsokoládét és mogyorókrémet a legjobb ízélményért.
Amikor a karamellás-mogyorókrémes töltelék besűrűsödött, egy kanál vagy habzsák segítségével töltsd meg a macaronok egyik felét a krémmel, és helyezz rá egy másik macaron héjat, hogy szendvicset alkoss.
A tölteléket hűtsd le teljesen, mielőtt a macaronokra töltenéd, különben a macaronok elázhatnak. A habzsák segítségével egyenletes mennyiségű tölteléket tudsz adagolni.
A kész macaronokat egy tálra helyezve tálald őket, és hagyd őket néhány órát pihenni a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.
A macaronok íze és állaga sokat javul, ha legalább 24 órát pihennek a hűtőben. A pihentetés során a töltelék nedvessége átjárja a macaronokat, és a végeredmény egy lágy, rágós, ízletes sütemény lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.