Sós karamellás-mogyorókrémes macaronok tálalva

Sós karamellás-mogyorókrémes macaron

A macaronok a francia cukrászat egyik legismertebb desszertjei. Ez a sós karamellás-mogyorókrémes változat az édes és sós ízek tökéletes egyensúlyát hozza létre. A selymes mogyorókrém és az enyhén sós karamell egyedülálló ízkombinációt alkot, amely garantáltan elvarázsolja az édesszájúakat.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
150 g Mandulaliszt
150 g Porcukor
3 db Tojásfehérje
50 g Kristálycukor
50 ml Tejszín
30 g Vaj
1 csipet
100 g Cukor
50 g Étcsokoládé
80 g Mogyorókrém

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a hozzávalókat: a mandulalisztet és a porcukrot szitáld össze egy tálban. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, majd fokozatosan add hozzá a kristálycukrot, amíg fényes, stabil habot nem kapsz.

    A mandulaliszt és porcukor átszitálása elengedhetetlen a sima felületű macaronokhoz. A tojásfehérjéket legalább 24 órával a felhasználás előtt válaszd szét és tárold lefedve a hűtőben. Ez segít a hab stabilizálásában.

    2

    A tojáshabhoz óvatosan keverd hozzá a mandulalisztes keveréket, hogy a massza homogén és selymes legyen. Ügyelj arra, hogy ne keverd túl, mert a macaronok nem fognak megfelelően megemelkedni.

    A macaronázs (a mandulaliszt és a tojáshab összekeverése) a macaronkészítés egyik legkritikusabb pontja. A cél az, hogy a massza sűrű, de folyékony legyen, és lassan, szalagszerűen folyjon le a spatuláról. Ha túl sokat kevered, a macaronok laposak lesznek.

    3

    Habzsák segítségével egyenletes méretű köröket nyomj egy sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyd őket pihenni 30 percig, hogy a felületük megszáradjon.

    Használj egy sablont a sütőpapír alatt, hogy a macaronok egyforma méretűek legyenek. A pihentetés során a macaronok felületén egy vékony hártya képződik, ami elengedhetetlen a szép 'lábak' kialakulásához sütés közben. Ha a levegő páratartalma magas, a pihentetési idő hosszabb lehet.

    4

    Előmelegített sütőben, 150°C-on süsd a macaronokat 12-15 percig, amíg kívül enyhén roppanósak, belül pedig puhák maradnak.

    A sütési idő és hőmérséklet sütőfüggő. Ideális esetben a macaronoknak 'lábuk' kell, hogy legyen, és könnyen elváljanak a sütőpapírról. Ha a macaronok túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőmérsékletet, vagy takard le őket sütőpapírral.

    5

    A sós karamellhez olvaszd meg a cukrot egy serpenyőben közepes lángon, amíg aranybarna nem lesz. Óvatosan add hozzá a tejszínt és a vajat, majd keverd simára. Szórd bele a sót, és hagyd hűlni.

    A karamell készítésekor legyél nagyon óvatos, mert a forró cukor égési sérüléseket okozhat. A tejszínt és a vajat szobahőmérsékleten add hozzá, hogy a karamell ne kristályosodjon vissza.

    6

    Olvaszd meg az étcsokoládét vízgőz felett, majd keverd össze a mogyorókrémmel és a sós karamellel, hogy egy gazdag, krémes tölteléket kapj.

    A vízgőz felett olvasztás kíméletesebb, mint a mikróban, és megakadályozza, hogy a csokoládé megégjen. Használj minőségi étcsokoládét és mogyorókrémet a legjobb ízélményért.

    7

    Amikor a karamellás-mogyorókrémes töltelék besűrűsödött, egy kanál vagy habzsák segítségével töltsd meg a macaronok egyik felét a krémmel, és helyezz rá egy másik macaron héjat, hogy szendvicset alkoss.

    A tölteléket hűtsd le teljesen, mielőtt a macaronokra töltenéd, különben a macaronok elázhatnak. A habzsák segítségével egyenletes mennyiségű tölteléket tudsz adagolni.

    8

    A kész macaronokat egy tálra helyezve tálald őket, és hagyd őket néhány órát pihenni a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.

    A macaronok íze és állaga sokat javul, ha legalább 24 órát pihennek a hűtőben. A pihentetés során a töltelék nedvessége átjárja a macaronokat, és a végeredmény egy lágy, rágós, ízletes sütemény lesz.