Spinach Gyoza tálalva spenótos töltelékkel és szójaszószos mártogatóval

Spinach Gyoza – spenótos, akár sajttal is

A Spinach Gyoza egy kreatív, zöldségekben gazdag változata a klasszikus japán batyunak. A spenót nemcsak egészséges, de ízében is harmonikusan illeszkedik a fokhagymás-szezámos japán aromavilághoz. Ez a gyoza változat tökéletes vegetáriánus, vagy akár vegán alternatíva, főleg ha vegán sajtot használunk töltelékként. A japán gyoza eredetileg kínai jiaozi hatására terjedt el, de a japán konyha sajátos módon alakította ki vékonyabb tésztával, serpenyős sütéssel és párolással. A spenótos verzió különösen népszerű azok körében, akik könnyed, mégis tápláló fogásra vágynak. A pirítás és párolás kombinációja ropogós külsőt és szaftos belsőt eredményez. Az opcionális sajt – legyen az ricotta vagy növényi alapú – krémesebbé és tartalmasabbá teszi a gyozát. Szójaszószos, esetleg enyhén citromos vagy csípős mártogatóval még különlegesebb gasztronómiai élményt nyújt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Gyoza tésztalap
150 g Friss spenót (apróra vágva)
1 gerezd Fokhagyma (reszelt)
1 szál Újhagyma (apróra vágva)
50 g Ricotta vagy vegán sajt (opcionális)
1 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
1 ek. Olaj (sütéshez)
100 ml Víz (pároláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy serpenyőben kevés szezámolajon párold meg az apróra vágott spenótot fokhagymával 2-3 percig, míg összeesik. Vedd le a tűzről, és hagyd langyosra hűlni. Ezután keverd hozzá az aprított újhagymát és opcionálisan a ricottát vagy vegán sajtot.

    A spenótot alaposan mosd meg, mielőtt aprítod. A fokhagymát ne égesd meg párolás közben. A töltelék ízesítéséhez használhatsz sót, borsot vagy szerecsendiót.

    2

    Helyezz egy teáskanálnyi tölteléket minden gyoza lap közepére. Nedvesítsd be a szélét vízzel, hajtsd félbe, és csípd össze, hogy jól záródjon. TIPP: A sajt miatt ügyelj rá, hogy a töltelék ne szivárogjon ki záráskor.

    A tésztalapokat tartsd nedvesen, amíg dolgozol velük, hogy ne száradjanak ki és ne repedjenek meg. A tölteléket ne rakd túl sok, mert akkor nehéz lesz lezárni a gyozát.

    3

    Egy serpenyőben forrósíts fel kevés olajat. Helyezd bele a gyozákat és süsd, míg az aljuk aranybarna nem lesz (kb. 2 perc).

    Használj magas hőfokú olajat, például repceolajat vagy napraforgóolajat. A serpenyő legyen elég forró, mielőtt beleteszed a gyozákat, hogy ne ragadjanak le.

    4

    Öntsd hozzá a vizet, fedd le a serpenyőt és párold 5 percig. Ezután vedd le a fedőt, és süsd még 1 percig, hogy ropogós legyen az aljuk.

    A víz mennyisége függ a serpenyő méretétől és a gyozák számától. A lényeg, hogy a víz ellepje a gyozák alját. Ha a víz túl hamar elpárolog, adj hozzá még egy keveset.

    5

    Tálald szójaszószos mártogatóval és frissen aprított újhagymával. TIPP: Egy kevés citromlé vagy chilipehely a mártogatón frissítően hat.

    A mártogatóba tehetsz egy kevés rizsecetet is, ha savanykásabb ízt szeretnél. A gyozákat forrón tálald, mert akkor a legfinomabbak.