Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet, az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
A tej ne legyen forró, mert az megöli az élesztőt. Ha az élesztő nem habosodik fel, akkor nem jó, és másikra van szükség.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót, a fahéjat és a vaníliakivonatot.
A lisztet szitáld át, hogy lazább legyen és ne legyenek benne csomók.
Add hozzá az élesztős tejet, a felvert tojást és az olvasztott vajat, majd keverd össze, és gyúrd lágy, rugalmas tésztává.
A vaj ne legyen túl forró, mert megfőzheti a tojást. A tészta eleinte ragacsos lehet, de ahogy gyúrod, egyre simábbá válik.
Dolgozd bele a mazsolát, a kandírozott citrushéjat és az aprított mandulát a tésztába.
A mazsolát érdemes rumba áztatni néhány órával korábban, hogy puhább és ízletesebb legyen.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális a meleg, huzatmentes hely.
Oszd a megkelt tésztát két egyenlő részre, majd formázd őket hosszúkásra.
A tésztát óvatosan kezeld, hogy a benne lévő levegő ne távozzon.
Helyezd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd kelni további 30 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
Ez a második kelesztés segít, hogy a stollenek még puhábbak legyenek.
Süsd a stolleneket 35-40 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Ha a stollenek teteje túl gyorsan barnul, takard le őket alufóliával.
Hagyd kissé hűlni, majd szórd meg bőven porcukorral, hogy az autentikus fehér bevonatot kapja.
A porcukrot érdemes átszitálni, hogy egyenletesebb legyen a bevonat.
Hűtsd ki teljesen, szeleteld és tálald ünnepi édességként.
A stollent érdemes néhány napig állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek. Légmentesen záródó dobozban tárold.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.