Sült almás kürtőskalács tálalva

Sült Almás Kürtőskalács

A kürtőskalács az egyik legismertebb magyar édesség, amely Erdélyből származik. Az őszi és téli időszakban a sült almás változat különleges ízélményt nyújt. A fahéj és az enyhén karamellizált alma tökéletesen kiegészíti a ropogósra sült tésztát. Az illata betölti a konyhát, és egy igazi ünnepi hangulatot varázsol. Ez a recept tökéletes egy családi összejövetelre vagy egy kellemes téli délutánra, amikor egy kis extra melegségre vágyunk.

Előkészület 1 óra
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 óra 15 perc
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Finomliszt
100 g Kristálycukor
25 g Élesztő
250 ml Langyos tej
50 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
1 tk. Fahéj
2 db Alma
2 ek. Vaníliás cukor
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt egy kevés langyos tejben és egy teáskanál cukorral futtasd fel. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a fahéjat. Adj hozzá egy tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.

    Fontos, hogy az élesztő felfutott legyen, mielőtt hozzáadnád a többi hozzávalóhoz, különben a tészta nem fog megkelni. A vaj ne legyen forró, csak olvasztott, különben leforrázza az élesztőt.

    3

    Fokozatosan adagold hozzá a maradék langyos tejet, és kezd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhával, és keleszd 45 percig.

    A dagasztás időtartama fontos, legalább 10 percig dagaszd, hogy a tészta szép rugalmas legyen. Meleg helyen keleszd a tésztát, hogy gyorsabban megkeljen.

    4

    Közben az almákat hámozd meg, vágd kis kockákra, majd egy serpenyőben enyhén karamellizáld vaníliás cukorral és egy kevés vajjal. Hagyd kihűlni.

    Ne karamellizáld túl az almát, mert akkor keserű lesz. Csak addig karamellizáld, amíg puha és aranybarna nem lesz.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, vágd hosszú csíkokra, majd tekerd fel egy kürtőskalács sütőfára (vagy egy alufóliával bevont papírtörlő gurigára).

    A tésztacsíkok ne legyenek túl vékonyak, mert akkor könnyen elszakadnak. Szorosan tekerd a fára a tésztát, hogy ne csússzon le.

    6

    A feltekert tésztát enyhén olvasztott vajjal kend le, majd hempergesd meg fahéjas cukorban.

    A vaj segít, hogy a cukor jobban rátapadjon a tésztára. A fahéjas cukrot bőségesen szórd rá a tésztára.

    7

    200°C-ra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, süsd aranybarnára körülbelül 12-15 percig, közben többször forgasd meg.

    A sütési idő a sütő típusától függ. Figyeld a kürtőskalácsot, és akkor vedd ki, amikor aranybarna és ropogós.

    8

    Amint kivetted a sütőből, azonnal kend le az előzőleg karamellizált almával, hogy az ízek összekeveredjenek és gazdagabbá váljanak.

    Az almát még melegen kend rá a kürtőskalácsra, hogy jobban rátapadjon.

    9

    Porcukorral meghintve, melegen tálald, hogy az alma íze a legjobban érvényesüljön.

    Azonnal tálalva a legfinomabb. Kínálhatsz mellé vaníliafagylaltot is.