Az élesztőt egy kevés langyos tejben és egy teáskanál cukorral futtasd fel. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe.
A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a fahéjat. Adj hozzá egy tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.
Fontos, hogy az élesztő felfutott legyen, mielőtt hozzáadnád a többi hozzávalóhoz, különben a tészta nem fog megkelni. A vaj ne legyen forró, csak olvasztott, különben leforrázza az élesztőt.
Fokozatosan adagold hozzá a maradék langyos tejet, és kezd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhával, és keleszd 45 percig.
A dagasztás időtartama fontos, legalább 10 percig dagaszd, hogy a tészta szép rugalmas legyen. Meleg helyen keleszd a tésztát, hogy gyorsabban megkeljen.
Közben az almákat hámozd meg, vágd kis kockákra, majd egy serpenyőben enyhén karamellizáld vaníliás cukorral és egy kevés vajjal. Hagyd kihűlni.
Ne karamellizáld túl az almát, mert akkor keserű lesz. Csak addig karamellizáld, amíg puha és aranybarna nem lesz.
A megkelt tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, vágd hosszú csíkokra, majd tekerd fel egy kürtőskalács sütőfára (vagy egy alufóliával bevont papírtörlő gurigára).
A tésztacsíkok ne legyenek túl vékonyak, mert akkor könnyen elszakadnak. Szorosan tekerd a fára a tésztát, hogy ne csússzon le.
A feltekert tésztát enyhén olvasztott vajjal kend le, majd hempergesd meg fahéjas cukorban.
A vaj segít, hogy a cukor jobban rátapadjon a tésztára. A fahéjas cukrot bőségesen szórd rá a tésztára.
200°C-ra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, süsd aranybarnára körülbelül 12-15 percig, közben többször forgasd meg.
A sütési idő a sütő típusától függ. Figyeld a kürtőskalácsot, és akkor vedd ki, amikor aranybarna és ropogós.
Amint kivetted a sütőből, azonnal kend le az előzőleg karamellizált almával, hogy az ízek összekeveredjenek és gazdagabbá váljanak.
Az almát még melegen kend rá a kürtőskalácsra, hogy jobban rátapadjon.
Porcukorral meghintve, melegen tálald, hogy az alma íze a legjobban érvényesüljön.
Azonnal tálalva a legfinomabb. Kínálhatsz mellé vaníliafagylaltot is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.