Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Az édesburgonyát hámozd meg és vágd kb. 1 cm vastag karikákra. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, locsold meg egy evőkanál olívaolajjal, sózd, borsozd, majd süsd 20 percig, amíg megpuhulnak és enyhén karamellizálódnak.
Az édesburgonya sütési ideje függ a vastagságától és a sütő teljesítményétől. Érdemes villával ellenőrizni, hogy teljesen megpuhult-e.
Amíg az édesburgonya sül, készítsd elő a piteformát (kb. 24 cm átmérőjű): kend ki egy kevés olívaolajjal. Nyújtsd ki a leveles tésztát, és simítsd bele a formába úgy, hogy az oldalát is befedje. Szurkáld meg az alját villával.
A tészta könnyebben kezelhető, ha hideg. Ha nagyon meglazulna, tedd rövid időre a hűtőbe.
Fedd le a tésztát sütőpapírral, szórj rá nehezéket (pl. száraz babot), és süsd vakon 10 percig. Vedd le a nehezéket és a papírt, majd süsd még 5 percig, hogy ropogós alapot kapj.
A vakon sütés megakadályozza, hogy a tészta felpúposodjon a sütés során. A száraz bab helyett használhatsz rizst vagy speciális kerámia sütősúlyokat is.
A megsült édesburgonyát vedd ki a sütőből, és hagyd langyosra hűlni. Vágd kisebb darabokra, hogy könnyen elosztható legyen a quiche töltelékében.
Az édesburgonyát ne hagyd teljesen kihűlni, mert úgy nehezebb lesz vágni. Langyosan a legideálisabb.
Egy tálban keverd össze a tojásokat, tejszínt, sót és borsot. Habverővel dolgozd össze, hogy sima, krémes keveréket kapj.
A töltelék ízesítéséhez használhatsz szerecsendiót, fokhagymaport vagy más kedvelt fűszereket is.
Az elősütött tésztára egyenletesen terítsd szét az édesburgonya darabokat, majd morzsold rá a kecskesajt felét. Ezután öntsd rá a tojásos-tejszínes keveréket.
Ügyelj arra, hogy az édesburgonya egyenletesen legyen elosztva, hogy minden szeletben legyen belőle.
A maradék kecskesajtot morzsold a tetejére. A sajt sülés közben enyhén megpirul, és gazdag ízt ad a quiche-nek.
Ha nem szereted a kecskesajtot, helyettesítheted más, karakteres ízű sajttal, például gorgonzolával vagy füstölt sajttal.
Süsd 180°C-ra visszavett sütőben 30-35 percig, amíg a töltelék megszilárdul, és a teteje szép aranybarna lesz. Ha késsel beleszúrsz, és tisztán jön ki, elkészült.
Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Hagyd hűlni 10 percig szeletelés előtt. Ez segít, hogy a szeletek szépen formázhatók legyenek, és ne essen szét a töltelék.
Ha nagyon sietsz, a hűtőben is hűtheted kicsit gyorsabban, de vigyázz, hogy ne hűljön ki teljesen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.