Sült édesburgonyás és kecskesajtos quiche frissen sütve

Sült édesburgonyás és kecskesajtos quiche

A quiche eredetileg a francia Lotharingia régióból származik, de az évszázadok során számos modern, zöldséges változatot alkottak. A sült édesburgonya és kecskesajt párosítása az egyik legkedveltebb ízkombinációvá vált, hiszen az édes és sós aromák tökéletesen kiegészítik egymást. Amikor a sütőből először kiszáll az édesburgonya karamellizált illata, és a kecskesajt megolvadt krémessége keveredik a frissen sült tészta ropogós jegyeivel, azonnal otthonosságot sugároz. A siker titka, hogy az édesburgonyát külön süsd elő, így édes, koncentrált íze lesz, és nem áztatja el a tölteléket. A kecskesajtot érdemes két részletben használni – egy részét a töltelékhez, a másikat a tetejére, hogy aranybarna, ropogós kéreg alakuljon ki. Ez a recept ideális vendégváró fogás, vasárnapi ebéd, vagy akár egy elegáns vegetáriánus vacsora főszereplője is lehet. Melegen és hidegen egyaránt tökéletes!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 cs. Leveles tészta
300 g Édesburgonya
150 g Kecskesajt
3 db Tojás
200 ml Tejszín
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Az édesburgonyát hámozd meg és vágd kb. 1 cm vastag karikákra. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, locsold meg egy evőkanál olívaolajjal, sózd, borsozd, majd süsd 20 percig, amíg megpuhulnak és enyhén karamellizálódnak.

    Az édesburgonya sütési ideje függ a vastagságától és a sütő teljesítményétől. Érdemes villával ellenőrizni, hogy teljesen megpuhult-e.

    2

    Amíg az édesburgonya sül, készítsd elő a piteformát (kb. 24 cm átmérőjű): kend ki egy kevés olívaolajjal. Nyújtsd ki a leveles tésztát, és simítsd bele a formába úgy, hogy az oldalát is befedje. Szurkáld meg az alját villával.

    A tészta könnyebben kezelhető, ha hideg. Ha nagyon meglazulna, tedd rövid időre a hűtőbe.

    3

    Fedd le a tésztát sütőpapírral, szórj rá nehezéket (pl. száraz babot), és süsd vakon 10 percig. Vedd le a nehezéket és a papírt, majd süsd még 5 percig, hogy ropogós alapot kapj.

    A vakon sütés megakadályozza, hogy a tészta felpúposodjon a sütés során. A száraz bab helyett használhatsz rizst vagy speciális kerámia sütősúlyokat is.

    4

    A megsült édesburgonyát vedd ki a sütőből, és hagyd langyosra hűlni. Vágd kisebb darabokra, hogy könnyen elosztható legyen a quiche töltelékében.

    Az édesburgonyát ne hagyd teljesen kihűlni, mert úgy nehezebb lesz vágni. Langyosan a legideálisabb.

    5

    Egy tálban keverd össze a tojásokat, tejszínt, sót és borsot. Habverővel dolgozd össze, hogy sima, krémes keveréket kapj.

    A töltelék ízesítéséhez használhatsz szerecsendiót, fokhagymaport vagy más kedvelt fűszereket is.

    6

    Az elősütött tésztára egyenletesen terítsd szét az édesburgonya darabokat, majd morzsold rá a kecskesajt felét. Ezután öntsd rá a tojásos-tejszínes keveréket.

    Ügyelj arra, hogy az édesburgonya egyenletesen legyen elosztva, hogy minden szeletben legyen belőle.

    7

    A maradék kecskesajtot morzsold a tetejére. A sajt sülés közben enyhén megpirul, és gazdag ízt ad a quiche-nek.

    Ha nem szereted a kecskesajtot, helyettesítheted más, karakteres ízű sajttal, például gorgonzolával vagy füstölt sajttal.

    8

    Süsd 180°C-ra visszavett sütőben 30-35 percig, amíg a töltelék megszilárdul, és a teteje szép aranybarna lesz. Ha késsel beleszúrsz, és tisztán jön ki, elkészült.

    Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd hűlni 10 percig szeletelés előtt. Ez segít, hogy a szeletek szépen formázhatók legyenek, és ne essen szét a töltelék.

    Ha nagyon sietsz, a hűtőben is hűtheted kicsit gyorsabban, de vigyázz, hogy ne hűljön ki teljesen.