Szechuan Gyoza szĂłjaszĂłszos tĂĄlalĂĄsban

Szechuan Gyoza – csípƑs kínai verzió

A Szechuan Gyoza a kĂ­nai SzecsuĂĄn tartomĂĄny jellegzetes Ă­zeit hordozza magĂĄban – ahol a csĂ­pƑs Ă©s zsibbasztĂł aromĂĄk uraljĂĄk a konyhĂĄt. A szecsuĂĄni bors kĂŒlönleges hatĂĄsĂĄrĂłl ismert: nem csak csĂ­pƑs, de zsibbasztĂł Ă©rzĂ©st is kelt a szĂĄjban, amit a chili olaj tovĂĄbb fokoz. Ahogy a fƱszeres töltelĂ©k sĂŒl a serpenyƑben, a fokhagyma Ă©s szecsuĂĄni bors illata betölti a konyhĂĄt. Ez az Ă©tel egyszerre izgalmas Ă©s vigasztalĂł, tökĂ©letes egy hideg napra vagy egy forrĂł gasztroĂ©lmĂ©nyhez. A tökĂ©letes Szechuan Gyoza titka a megfelelƑ borsmennyisĂ©gben Ă©s az egyensĂșlyban rejlik: ne vidd tĂșlzĂĄsba, inkĂĄbb fokozatosan Ă©pĂ­tsd az Ă­zeket. TĂĄlald frissen, Ă©s ne fĂ©lj kĂ­sĂ©rletezni sajĂĄt chili mĂĄrtĂĄssal – ez a gyoza bĂ­rja az erƑt!

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 20 db Gyoza tĂ©szta
⭕ 300 g DarĂĄlt sertĂ©shĂșs
⭕ 150 g Apróra vágott káposzta
⭕ 2 db AprĂ­tott Ășjhagyma
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 10 g Friss gyömbĂ©r
⭕ 1 tk. Szecsuáni bors
⭕ 1 ek. CsípƑs chili olaj
⭕ 1 ek. Szójaszósz
⭕ 1 tk. Rizsecet
⭕ 1 ek. Szezámolaj
⭕ 2 ek. Napraforgóolaj
⭕ 100 ml Víz

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    KĂ©szĂ­tsd elƑ az összetevƑket: aprĂ­tsd fel a kĂĄposztĂĄt Ă©s ĂșjhagymĂĄt, hĂĄmozd meg Ă©s reszeld le a fokhagymĂĄt Ă©s a gyömbĂ©rt. A szecsuĂĄni borsot mozsĂĄrban vagy fƱszerdarĂĄlĂłban Ƒröld finomra. Tipp: ne hasznĂĄlj tĂșl sok borsot elsƑre, mert nagyon intenzĂ­v Ă­zƱ.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a darĂĄlt hĂșst, kĂĄposztĂĄt, ĂșjhagymĂĄt, gyömbĂ©rt, fokhagymĂĄt, Ƒrölt szecsuĂĄni borsot, chili olajat, szĂłjaszĂłszt, rizsecetet Ă©s szezĂĄmolajat. Keverd alaposan össze, de ne nyomd tĂșl, hogy levegƑs maradjon a töltelĂ©k. Tipp: ha van idƑd, hagyd ĂĄllni a keverĂ©ket 15 percet.

    3

    Helyezz egy gyoza tĂ©sztalapot a tenyeredbe, tegyĂ©l rĂĄ egy teĂĄskanĂĄlnyi töltelĂ©ket. NedvesĂ­tsd be a szĂ©lĂ©t vĂ­zzel, hajtsd fĂ©lbe Ă©s redƑzd be 3-4 ponton, hogy jĂłl zĂĄrĂłdjon. Tipp: ha tĂșl sok a töltelĂ©k, nehĂ©z lesz zĂĄrni – inkĂĄbb kevesebbel kezdj.

    4

    Egy tapadĂĄsmentes serpenyƑbe önts 2 evƑkanĂĄl napraforgĂłolajat, Ă©s melegĂ­tsd fel. Helyezd bele a gyozĂĄkat lapos oldalukon. PirĂ­tsd Ƒket 2-3 percig, amĂ­g aranybarnĂĄk nem lesznek az aljukon. Tipp: ne mozgasd közben, hogy szĂ©p kĂ©reg kĂ©pzƑdjön.

    5

    Önts a serpenyƑbe 100 ml vizet, azonnal fedd le, majd pĂĄrold a gyozĂĄkat 6-7 percig, amĂ­g a tĂ©szta megpuhul Ă©s a töltelĂ©k teljesen ĂĄtsĂŒl. Tipp: ha elpĂĄrolog a vĂ­z, de a gyozĂĄk mĂ©g nem puhĂĄk, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet.

    6

    Vedd le a fedƑt, Ă©s hagyd mĂ©g 1 percig pirulni, hogy ropogĂłs legyen az aljuk. Ez az utolsĂł pirĂ­tĂĄs adja meg a jellegzetes textĂșrĂĄt – kĂ­vĂŒl ropogĂłs, belĂŒl puha.

    7

    TĂĄlald frissen, csĂ­pƑs mĂĄrtogatĂłval vagy extra chili olajjal. Tipp: ha szereted az erƑsebb Ă­zeket, szĂłrd meg a tetejĂ©t egy kevĂ©s Ƒrölt szecsuĂĄni borssal tĂĄlalĂĄs elƑtt.