Szederkrémes macaron tålalva

Szederkrémes macaron

A macaron törtĂ©nete FranciaorszĂĄgban kezdƑdött, Ă©s azĂłta vilĂĄgszerte elterjedt. A szederkrĂ©mes vĂĄltozat a friss gyĂŒmölcsök Ă©s a fehĂ©r csokolĂĄdĂ© kombinĂĄciĂłjĂĄt hozza el a desszertkedvelƑk szĂĄmĂĄra. A szeder Ă©s a csokolĂĄdĂ© harmonikus pĂĄrosa ideĂĄlis egy nyĂĄri desszerthez. A szederkrĂ©mes macaronok a legjobb, ha egy-kĂ©t ĂłrĂĄt pihennek, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek, Ă©s a töltelĂ©k igazĂĄn finom legyen.

ElƑkĂ©szĂŒlet 40 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 55 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 12
⭕ 150 g Mandulaliszt
⭕ 150 g Porcukor
⭕ 120 g Tojáshab
⭕ 50 g Granulált cukor
⭕ 100 g Friss szeder
⭕ 60 g Vaj
⭕ 50 ml Tejszín
⭕ 100 g FehĂ©r csokolĂĄdĂ©

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    KĂ©szĂ­tsd elƑ a hozzĂĄvalĂłkat: mĂ©rd ki a mandulalisztet, porcukrot Ă©s a tojĂĄsfehĂ©rjĂ©t.

    A pontos mérés elengedhetetlen a macaron sikeréhez. Hasznålj digitålis mérleget a legpontosabb eredmény érdekében.

    2

    Egy tålban keverd össze a mandulalisztet és a porcukrot. Az egész keveréket egy szitån åtpasszírozd, hogy ne maradjanak benne darabos részek.

    Ez a lépés nagyon fontos a sima macaronok eléréséhez. Ne hagyd ki, még akkor sem, ha a mandulaliszt finomnak tƱnik.

    3

    A tojĂĄsfehĂ©rjĂ©t egy keverƑtĂĄlban kezd el habbĂĄ verni, majd fokozatosan add hozzĂĄ a granulĂĄlt cukrot. Addig verjĂŒk, amĂ­g kemĂ©ny csĂșcsokat nem kĂ©pez, Ă©s fĂ©nyes lesz.

    A tojĂĄsfehĂ©rjĂ©t legalĂĄbb 24 ĂłrĂĄval a felhasznĂĄlĂĄs elƑtt vĂĄlaszd szĂ©t, Ă©s tĂĄrold letakarva a hƱtƑben. Ez segĂ­t, hogy stabilabb habot verhess belƑle. HasznĂĄlj szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ tojĂĄsfehĂ©rjĂ©t.

    4

    A mandulalisztes-porcukros keverĂ©ket Ăłvatosan forgatva add hozzĂĄ a felvert tojĂĄsfehĂ©rjĂ©hez. Ne keverd tĂșl, hogy ne essen össze a hab.

    A keverĂ©snĂ©l a cĂ©l a "macaronage", azaz a megfelelƑ ĂĄllag elĂ©rĂ©se. A masszĂĄnak szalagszerƱen kell lefolynia a spatulĂĄrĂłl. VigyĂĄzz, ne keverd tĂșl, mert a macaronok laposak lesznek.

    5

    A masszĂĄt egy sĂŒtƑpapĂ­ros tepsire adagold, hasznĂĄlj egy habzsĂĄkot a tökĂ©letes kör alakĂș macaronok kialakĂ­tĂĄsĂĄhoz.

    Rajzolj köröket a sĂŒtƑpapĂ­r hĂĄtuljĂĄra, hogy egyforma mĂ©retƱ macaronokat kĂ©szĂ­thess. A habzsĂĄkot tartsd fĂŒggƑlegesen, Ă©s nyomd ki a masszĂĄt a körök közepĂ©re.

    6

    Hagyd a kĂ©sz macaronokat szobahƑmĂ©rsĂ©kleten pihenni 30-60 percig, hogy a tetejĂŒk egy vĂ©kony kĂ©rget kĂ©pezzen.

    Ez a lĂ©pĂ©s elengedhetetlen a macaronok "lĂĄbĂĄnak" kialakulĂĄsĂĄhoz. A pihentetĂ©si idƑ fĂŒgg a pĂĄratartalomtĂłl. A macaronok akkor jĂłk, ha a tetejĂŒket finoman megĂ©rintve nem ragad az ujjadra.

    7

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 150 °C-ra (lĂ©gkeverĂ©ses), majd sĂŒsd a macaronokat 12-15 percig. Az aljuknak könnyen el kell vĂĄlniuk a sĂŒtƑpapĂ­rtĂłl.

    A sĂŒtĂ©si idƑ Ă©s hƑmĂ©rsĂ©klet sĂŒtƑfĂŒggƑ. Érdemes prĂłbasĂŒtĂ©st vĂ©gezni, hogy megtalĂĄld a tökĂ©letes beĂĄllĂ­tĂĄst. Ha a macaronok teteje megreped, csökkentsd a hƑfokot.

    8

    A szederkrĂ©mhez a friss szedret pĂŒrĂ©sĂ­tsd, majd szƱrd ĂĄt egy finom szitĂĄn, hogy eltĂĄvolĂ­tsd a magokat. A fehĂ©r csokolĂĄdĂ©t olvaszd meg vĂ­zgƑz felett, majd keverd össze a vajjal, tejszĂ­nnel Ă©s a szederpĂŒrĂ©vel.

    A fehĂ©r csokolĂĄdĂ©t Ăłvatosan olvaszd, nehogy megĂ©gjen. A vĂ­zgƑz feletti olvasztĂĄs a legbiztonsĂĄgosabb mĂłdszer.

    9

    Keverd simåra a szederkrémet, majd hagyd kihƱlni.

    A krĂ©mnek teljesen ki kell hƱlnie, mielƑtt megtöltöd vele a macaronokat, kĂŒlönben elolvasztja azokat.

    10

    A kihƱlt macaronokat töltsd meg a szederkrĂ©mmel, majd a tetejĂŒket zĂĄrd le egy mĂĄsik macaronnal.

    HasznĂĄlj habzsĂĄkot a töltelĂ©k egyenletes elosztĂĄsĂĄhoz. Ne tegyĂ©l tĂșl sok töltelĂ©ket, mert kifolyhat a macaronok közĂŒl.

    11

    A kész macaronokat hagyd pihenni egy-két óråt, hogy az ízek összeérjenek.

    A pihentetĂ©s segĂ­t, hogy a macaronok ĂĄllaga tökĂ©letes legyen, Ă©s a töltelĂ©k Ă­zei jobban Ă©rvĂ©nyesĂŒljenek.