Taro Doughnut frissen tálalva

Taro Doughnut

A Taro Doughnut egy egzotikus és egyedülálló desszert, amely a taro gyökér jellegzetes, diós ízét ötvözi egy édes, puha fánkkal. A taro gyökér különösen népszerű az ázsiai konyhában, és számos édességben, például süteményekben és tejes italokban is felhasználják. Ebben a fánkban a taro püré kókusztejjel keverve egy lágy, krémes tölteléket alkot, amely minden harapásnál gazdag és különleges ízt biztosít. Tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy desszertként egy csésze tea vagy kávé mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
50 g Kristálycukor
1 csipet
7 g Szárított élesztő
150 ml Meleg tej
1 db Tojás
50 g Olvasztott vaj
1 tk. Vaníliakivonat
120 g Taro gyökér (főzve és pürésítve)
50 ml Kókusztej
1 tk. Lila édesburgonya por (opcionális)
100 g Porcukor
0.5 tk. Fahéj
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.

    Győződj meg róla, hogy az élesztő friss, különben a fánkok nem fognak megfelelően megkelni.

    2

    A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

    A tej legyen langyos, nem forró, mert a forró tej elpusztíthatja az élesztőt.

    3

    Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor a fánkok kemények lesznek.

    4

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amelyet előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltál.

    5

    Közben készítsd el a taro tölteléket: keverd össze a főtt, pürésített taro gyökeret a kókusztejjel és az opcionális lila édesburgonya porral, hogy gazdagabb színt és ízt kapj.

    A taro gyökeret alaposan főzd meg, hogy könnyen pürésíthető legyen. A kókusztej mennyiségétől függően a töltelék sűrűsége változhat.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.

    A kiszaggatáshoz használt poharat vagy szaggatót is lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon rá.

    7

    A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.

    A második kelesztés segít abban, hogy a fánkok könnyebbek és puhábbak legyenek.

    8

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.

    Az olaj hőmérsékletének pontos ellenőrzéséhez használj konyhai hőmérőt. Ha az olaj túl forró, a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak.

    9

    Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne süss túl sok fánkot egyszerre, mert az lehűti az olajat, és a fánkok megszívják magukat olajjal.

    10

    Miután a fánkok langyosra hűltek, egy habzsák segítségével töltsd meg őket a krémes taro töltelékkel.

    A töltelék könnyebb adagolása érdekében használj habzsákot, vagy vágj egy kis lyukat egy zárható zacskó sarkán.

    11

    A fánkok tetejét porcukorral és egy kevés fahéjjal hintsd meg az extra ízélmény érdekében.

    A porcukrot szitán keresztül szórd a fánkokra, hogy egyenletesebb legyen a bevonat.