Egy lábosban kezdd el melegíteni a cukrot közepes lángon, folyamatos keverés mellett, amíg aranybarna karamellé válik.
Legyél türelmes és figyelmes, mert a karamell könnyen megéghet. A folyamatos keverés segít elkerülni a csomósodást.
Add hozzá a vajat, és folyamatosan keverd, amíg teljesen felolvad a karamellben.
A vaj hozzáadásakor a karamell bugyborékolni kezdhet, ez teljesen normális.
Lassan öntsd hozzá a tejet és a tejszínt, miközben folyamatosan kevergeted, hogy a karamell ne csomósodjon össze.
A tej és tejszín hozzáadásakor a karamell megkeményedhet. Folyamatos keveréssel és alacsony lángon újra fel fog olvadni.
Hagyd a keveréket alacsony lángon 5 percig főni, hogy az ízek összeérjenek, majd vedd le a tűzről.
Ne hagyd a krémet felügyelet nélkül, mert könnyen kifuthat.
Add hozzá a vanília kivonatot és egy csipet sót, ha szeretnéd enyhén sós karamellás ízűre készíteni.
A só kiemeli a karamell édességét, de csak óvatosan adagold, nehogy túl sós legyen.
Hagyd a keveréket teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd a hűtőbe legalább 2 órára, hogy megfelelően lehűljön.
A hűtés előtt takard le a krémet folpack fóliával, hogy ne képződjön bőr a tetején.
A jól lehűlt fagylaltalapot öntsd egy fagylaltgépbe, és készítsd el a gép utasításai szerint. Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy fagyasztható edénybe, és óránként keverd át egy villával, hogy elkerüld a jégkristályok képződését.
Ha nincs fagylaltgéped, a kézi keverés során ügyelj arra, hogy az edény oldaláról is lekapard a megfagyott krémet.
Tedd a fagylaltot a fagyasztóba legalább 4 órára, hogy teljesen megdermedjen.
A fagylaltot a fagyasztó leghidegebb részén tárold.
Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted extra karamell öntettel vagy pirított dióval.
A pirított dió még intenzívebb ízt ad a fagylaltnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.