Tejkaramella fagylalt tálalva

Tejkaramella fagylalt

A tejkaramella fagylalt az egyik legkedveltebb krémes desszert, amely a karamell mély, gazdag ízét ötvözi a fagylalt selymes állagával. A karamellkészítés hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, és számos változata létezik a világ különböző konyháiban. A tejkaramella fagylalt elkészítésének kulcsa a cukor tökéletes karamellizálása, amely enyhén pörkölt, mégis édes ízt ad a fagylaltnak. A vaj és a tejszín hozzáadása biztosítja a gazdag és selymes textúrát, míg egy csipet só fokozhatja az ízek mélységét. Ez a fagylalt tökéletes választás azok számára, akik szeretik a karamell lágy édességét egy hűsítő desszert formájában. Kínálhatod önmagában, egy kevés extra karamell öntettel, vagy pirított dióval, hogy még különlegesebb legyen az élmény!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 ml Tej
200 ml Tejszín
100 g Kristálycukor
30 g Vaj
5 ml Vanília kivonat
1 csipet Só (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy lábosban kezdd el melegíteni a cukrot közepes lángon, folyamatos keverés mellett, amíg aranybarna karamellé válik.

    Legyél türelmes és figyelmes, mert a karamell könnyen megéghet. A folyamatos keverés segít elkerülni a csomósodást.

    2

    Add hozzá a vajat, és folyamatosan keverd, amíg teljesen felolvad a karamellben.

    A vaj hozzáadásakor a karamell bugyborékolni kezdhet, ez teljesen normális.

    3

    Lassan öntsd hozzá a tejet és a tejszínt, miközben folyamatosan kevergeted, hogy a karamell ne csomósodjon össze.

    A tej és tejszín hozzáadásakor a karamell megkeményedhet. Folyamatos keveréssel és alacsony lángon újra fel fog olvadni.

    4

    Hagyd a keveréket alacsony lángon 5 percig főni, hogy az ízek összeérjenek, majd vedd le a tűzről.

    Ne hagyd a krémet felügyelet nélkül, mert könnyen kifuthat.

    5

    Add hozzá a vanília kivonatot és egy csipet sót, ha szeretnéd enyhén sós karamellás ízűre készíteni.

    A só kiemeli a karamell édességét, de csak óvatosan adagold, nehogy túl sós legyen.

    6

    Hagyd a keveréket teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd a hűtőbe legalább 2 órára, hogy megfelelően lehűljön.

    A hűtés előtt takard le a krémet folpack fóliával, hogy ne képződjön bőr a tetején.

    7

    A jól lehűlt fagylaltalapot öntsd egy fagylaltgépbe, és készítsd el a gép utasításai szerint. Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy fagyasztható edénybe, és óránként keverd át egy villával, hogy elkerüld a jégkristályok képződését.

    Ha nincs fagylaltgéped, a kézi keverés során ügyelj arra, hogy az edény oldaláról is lekapard a megfagyott krémet.

    8

    Tedd a fagylaltot a fagyasztóba legalább 4 órára, hogy teljesen megdermedjen.

    A fagylaltot a fagyasztó leghidegebb részén tárold.

    9

    Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted extra karamell öntettel vagy pirított dióval.

    A pirított dió még intenzívebb ízt ad a fagylaltnak.