Egy nagy tĂĄlban keverd össze a teljes kiĆrlĂ©sƱ Ă©s finomlisztet, szĂĄrĂtott Ă©lesztĆt, cukrot Ă©s sĂłt. Ăgyelj arra, hogy a sĂłt ne közvetlenĂŒl az Ă©lesztĆre szĂłrd, mert az gĂĄtolhatja a kelesztĂ©st.
A liszteket szitĂĄld ĂĄt, hogy a buci könnyebb Ă©s levegĆsebb legyen.
Fokozatosan öntsd hozzĂĄ a langyos vizet, miközben folyamatosan kevered fakanĂĄllal vagy kĂ©zzel. EzutĂĄn add hozzĂĄ a növĂ©nyi olajat, Ă©s dolgozd össze a tĂ©sztĂĄt. Tipp: A teljes kiĆrlĂ©sƱ liszt több folyadĂ©kot vesz fel, ezĂ©rt ha tĂșl szĂĄraz, adhatsz mĂ©g 10-20 ml vizet.
A vĂz hĆmĂ©rsĂ©klete nagyon fontos, ne legyen se tĂșl hideg, se tĂșl meleg, mert az befolyĂĄsolja az Ă©lesztĆ mƱködĂ©sĂ©t.
GyĂșrd a tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten kb. 10 percig, amĂg sima, rugalmas ĂĄllagot nem kapsz. Tipp: Ha fĂĄrasztĂł, hasznĂĄlj dagasztĂłgĂ©pet vagy gyĂșrĂĄs közben tarts kis pihenĆket.
A tĂ©szta akkor jĂł, ha elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s rugalmas tapintĂĄsĂș.
Tedd a tĂ©sztĂĄt egy enyhĂ©n olajozott tĂĄlba, fedd le tiszta konyharuhĂĄval, Ă©s keleszd 1 ĂłrĂĄn keresztĂŒl meleg helyen, amĂg duplĂĄjĂĄra nem nĆ. Tipp: A teljes kiĆrlĂ©sƱ liszt miatt a kelĂ©s lassabb lehet, de ettĆl lesz szaftosabb a vĂ©geredmĂ©ny.
A kelesztĂ©shez ideĂĄlis hely a meleg sĂŒtĆ (kb. 30-40°C) vagy egy radiĂĄtor közelĂ©ben.
A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd 8 egyforma rĂ©szre, Ă©s formĂĄzz belĆlĂŒk bucikat. Helyezd Ćket sĂŒtĆpapĂros tepsire, majd fedd le Ășjra 20-30 percre kelesztĂ©sre.
A bucikat formĂĄzĂĄs elĆtt Ă©rdemes kicsit ĂĄtgyĂșrni, hogy a gĂĄzok tĂĄvozzanak belĆlĂŒk.
MelegĂtsd elĆ a sĂŒtĆt 200°C-ra. A bucik tetejĂ©t kend meg növĂ©nyi tejjel, Ă©s szĂłrd meg szezĂĄmmaggal. Tipp: A szezĂĄmmag akkor tapad meg a legjobban, ha a kenĂ©s utĂĄn azonnal kerĂŒl rĂĄ.
A növĂ©nyi tej helyett hasznĂĄlhatsz felvert tojĂĄst is a fĂ©nyesebb felĂŒletĂ©rt.
SĂŒsd a bucikat 20-22 percig, vagy amĂg szĂ©pen megpirulnak Ă©s aranybarnĂĄk lesznek. Vedd ki Ćket a sĂŒtĆbĆl, Ă©s rĂĄcson hagyd kihƱlni. Tipp: Ne fedd le Ćket melegen, hogy ropogĂłs maradjon a hĂ©juk.
Ha a bucik tĂșl gyorsan barnulnak, takard le Ćket alufĂłliĂĄval a sĂŒtĂ©s felĂ©nĂ©l.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.