Egy nagy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű és finomlisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót. Ügyelj arra, hogy a sót ne közvetlenül az élesztőre szórd, mert az gátolhatja a kelesztést.
A liszteket szitáld át, hogy a buci könnyebb és levegősebb legyen.
Fokozatosan öntsd hozzá a langyos vizet, miközben folyamatosan kevered fakanállal vagy kézzel. Ezután add hozzá a növényi olajat, és dolgozd össze a tésztát. Tipp: A teljes kiőrlésű liszt több folyadékot vesz fel, ezért ha túl száraz, adhatsz még 10-20 ml vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését.
Gyúrd a tésztát lisztezett felületen kb. 10 percig, amíg sima, rugalmas állagot nem kapsz. Tipp: Ha fárasztó, használj dagasztógépet vagy gyúrás közben tarts kis pihenőket.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.
Tedd a tésztát egy enyhén olajozott tálba, fedd le tiszta konyharuhával, és keleszd 1 órán keresztül meleg helyen, amíg duplájára nem nő. Tipp: A teljes kiőrlésű liszt miatt a kelés lassabb lehet, de ettől lesz szaftosabb a végeredmény.
A kelesztéshez ideális hely a meleg sütő (kb. 30-40°C) vagy egy radiátor közelében.
A megkelt tésztát oszd 8 egyforma részre, és formázz belőlük bucikat. Helyezd őket sütőpapíros tepsire, majd fedd le újra 20-30 percre kelesztésre.
A bucikat formázás előtt érdemes kicsit átgyúrni, hogy a gázok távozzanak belőlük.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A bucik tetejét kend meg növényi tejjel, és szórd meg szezámmaggal. Tipp: A szezámmag akkor tapad meg a legjobban, ha a kenés után azonnal kerül rá.
A növényi tej helyett használhatsz felvert tojást is a fényesebb felületért.
Süsd a bucikat 20-22 percig, vagy amíg szépen megpirulnak és aranybarnák lesznek. Vedd ki őket a sütőből, és rácson hagyd kihűlni. Tipp: Ne fedd le őket melegen, hogy ropogós maradjon a héjuk.
Ha a bucik túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával a sütés felénél.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.