Teljes kiƑrlĂ©sƱ szezĂĄmmagos bucik hƱlnek rĂĄcson

Teljes KiƑrlĂ©sƱ Buci

A teljes kiƑrlĂ©sƱ buci a modern egĂ©szsĂ©gtudatos konyha egyik alapdarabja, amely a klasszikus pĂ©ksĂŒtemĂ©nyek tĂĄplĂĄlĂłbb alternatĂ­vĂĄja. A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt a gabonaszem minden rĂ©szĂ©t tartalmazza, Ă­gy rostban Ă©s vitaminokban gazdag. Ez a recept az egĂ©szsĂ©ges Ă©tkezĂ©sre törekvƑk körĂ©ben lett nĂ©pszerƱ, kĂŒlönösen a vegĂĄn Ă©s vegetĂĄriĂĄnus Ă©trendet követƑk között. Ahogy a frissen sĂŒlt bucik illata elterĂŒl a konyhĂĄban, azonnal meghozza az Ă©tvĂĄgyat – a pirulĂł szezĂĄmmag enyhe diĂłs illata keveredik a puha kenyĂ©rtĂ©szta aromĂĄjĂĄval. A siker kulcsa a megfelelƑ folyadĂ©karĂĄny, a jĂł gyĂșrĂĄs Ă©s a hosszĂș, tĂŒrelmes kelesztĂ©s. Tipp: PrĂłbĂĄld meg teljesen növĂ©nyi alapĂș feltĂ©tekkel – avokĂĄdĂłval, grillezett zöldsĂ©gekkel vagy növĂ©nyi burgerpogĂĄcsĂĄval. TökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs reggelire, ebĂ©dre vagy akĂĄr egy piknikre is!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 22 perc
Teljes 42 perc
1720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 300 g Teljes kiƑrlĂ©sƱ bĂșzaliszt
⭕ 200 g Finomliszt
⭕ 7 g SzĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑ
⭕ 15 g Cukor
⭕ 10 g Só
⭕ 320 ml Langyos víz
⭕ 30 ml NövĂ©nyi olaj
⭕ 2 ek. Szezámmag
⭕ 2 ek. NövĂ©nyi tej (kenĂ©shez)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a teljes kiƑrlĂ©sƱ Ă©s finomlisztet, szĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑt, cukrot Ă©s sĂłt. Ügyelj arra, hogy a sĂłt ne közvetlenĂŒl az Ă©lesztƑre szĂłrd, mert az gĂĄtolhatja a kelesztĂ©st.

    A liszteket szitĂĄld ĂĄt, hogy a buci könnyebb Ă©s levegƑsebb legyen.

    2

    Fokozatosan öntsd hozzĂĄ a langyos vizet, miközben folyamatosan kevered fakanĂĄllal vagy kĂ©zzel. EzutĂĄn add hozzĂĄ a növĂ©nyi olajat, Ă©s dolgozd össze a tĂ©sztĂĄt. Tipp: A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt több folyadĂ©kot vesz fel, ezĂ©rt ha tĂșl szĂĄraz, adhatsz mĂ©g 10-20 ml vizet.

    A vĂ­z hƑmĂ©rsĂ©klete nagyon fontos, ne legyen se tĂșl hideg, se tĂșl meleg, mert az befolyĂĄsolja az Ă©lesztƑ mƱködĂ©sĂ©t.

    3

    GyĂșrd a tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten kb. 10 percig, amĂ­g sima, rugalmas ĂĄllagot nem kapsz. Tipp: Ha fĂĄrasztĂł, hasznĂĄlj dagasztĂłgĂ©pet vagy gyĂșrĂĄs közben tarts kis pihenƑket.

    A tĂ©szta akkor jĂł, ha elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s rugalmas tapintĂĄsĂș.

    4

    Tedd a tĂ©sztĂĄt egy enyhĂ©n olajozott tĂĄlba, fedd le tiszta konyharuhĂĄval, Ă©s keleszd 1 ĂłrĂĄn keresztĂŒl meleg helyen, amĂ­g duplĂĄjĂĄra nem nƑ. Tipp: A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt miatt a kelĂ©s lassabb lehet, de ettƑl lesz szaftosabb a vĂ©geredmĂ©ny.

    A kelesztĂ©shez ideĂĄlis hely a meleg sĂŒtƑ (kb. 30-40°C) vagy egy radiĂĄtor közelĂ©ben.

    5

    A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd 8 egyforma rĂ©szre, Ă©s formĂĄzz belƑlĂŒk bucikat. Helyezd Ƒket sĂŒtƑpapĂ­ros tepsire, majd fedd le Ășjra 20-30 percre kelesztĂ©sre.

    A bucikat formĂĄzĂĄs elƑtt Ă©rdemes kicsit ĂĄtgyĂșrni, hogy a gĂĄzok tĂĄvozzanak belƑlĂŒk.

    6

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 200°C-ra. A bucik tetejĂ©t kend meg növĂ©nyi tejjel, Ă©s szĂłrd meg szezĂĄmmaggal. Tipp: A szezĂĄmmag akkor tapad meg a legjobban, ha a kenĂ©s utĂĄn azonnal kerĂŒl rĂĄ.

    A növĂ©nyi tej helyett hasznĂĄlhatsz felvert tojĂĄst is a fĂ©nyesebb felĂŒletĂ©rt.

    7

    SĂŒsd a bucikat 20-22 percig, vagy amĂ­g szĂ©pen megpirulnak Ă©s aranybarnĂĄk lesznek. Vedd ki Ƒket a sĂŒtƑbƑl, Ă©s rĂĄcson hagyd kihƱlni. Tipp: Ne fedd le Ƒket melegen, hogy ropogĂłs maradjon a hĂ©juk.

    Ha a bucik tĂșl gyorsan barnulnak, takard le Ƒket alufĂłliĂĄval a sĂŒtĂ©s felĂ©nĂ©l.