Teljes kiőrlésű szezámmagos bucik hűlnek rácson

Teljes Kiőrlésű Buci

A teljes kiőrlésű buci a modern egészségtudatos konyha egyik alapdarabja, amely a klasszikus péksütemények táplálóbb alternatívája. A teljes kiőrlésű liszt a gabonaszem minden részét tartalmazza, így rostban és vitaminokban gazdag. Ez a recept az egészséges étkezésre törekvők körében lett népszerű, különösen a vegán és vegetáriánus étrendet követők között. Ahogy a frissen sült bucik illata elterül a konyhában, azonnal meghozza az étvágyat – a piruló szezámmag enyhe diós illata keveredik a puha kenyértészta aromájával. A siker kulcsa a megfelelő folyadékarány, a jó gyúrás és a hosszú, türelmes kelesztés. Tipp: Próbáld meg teljesen növényi alapú feltétekkel – avokádóval, grillezett zöldségekkel vagy növényi burgerpogácsával. Tökéletes választás reggelire, ebédre vagy akár egy piknikre is!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 22 perc
Teljes 42 perc
1720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g Finomliszt
7 g Szárított élesztő
15 g Cukor
10 g
320 ml Langyos víz
30 ml Növényi olaj
2 ek. Szezámmag
2 ek. Növényi tej (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű és finomlisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót. Ügyelj arra, hogy a sót ne közvetlenül az élesztőre szórd, mert az gátolhatja a kelesztést.

    A liszteket szitáld át, hogy a buci könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    Fokozatosan öntsd hozzá a langyos vizet, miközben folyamatosan kevered fakanállal vagy kézzel. Ezután add hozzá a növényi olajat, és dolgozd össze a tésztát. Tipp: A teljes kiőrlésű liszt több folyadékot vesz fel, ezért ha túl száraz, adhatsz még 10-20 ml vizet.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését.

    3

    Gyúrd a tésztát lisztezett felületen kb. 10 percig, amíg sima, rugalmas állagot nem kapsz. Tipp: Ha fárasztó, használj dagasztógépet vagy gyúrás közben tarts kis pihenőket.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.

    4

    Tedd a tésztát egy enyhén olajozott tálba, fedd le tiszta konyharuhával, és keleszd 1 órán keresztül meleg helyen, amíg duplájára nem nő. Tipp: A teljes kiőrlésű liszt miatt a kelés lassabb lehet, de ettől lesz szaftosabb a végeredmény.

    A kelesztéshez ideális hely a meleg sütő (kb. 30-40°C) vagy egy radiátor közelében.

    5

    A megkelt tésztát oszd 8 egyforma részre, és formázz belőlük bucikat. Helyezd őket sütőpapíros tepsire, majd fedd le újra 20-30 percre kelesztésre.

    A bucikat formázás előtt érdemes kicsit átgyúrni, hogy a gázok távozzanak belőlük.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A bucik tetejét kend meg növényi tejjel, és szórd meg szezámmaggal. Tipp: A szezámmag akkor tapad meg a legjobban, ha a kenés után azonnal kerül rá.

    A növényi tej helyett használhatsz felvert tojást is a fényesebb felületért.

    7

    Süsd a bucikat 20-22 percig, vagy amíg szépen megpirulnak és aranybarnák lesznek. Vedd ki őket a sütőből, és rácson hagyd kihűlni. Tipp: Ne fedd le őket melegen, hogy ropogós maradjon a héjuk.

    Ha a bucik túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával a sütés felénél.