Készítsd elő a hozzávalókat: főzd le az espressót, válaszd szét a tojások sárgáját és fehérjét, és hagyd a zselatint hideg vízben megduzzadni.
A zselatint ne áztasd túl sokáig, mert széteshet. A legjobb, ha csak annyi ideig hagyod vízben, amíg megpuhul.
Egy tálban keverd habosra a tojássárgákat a cukorral, majd add hozzá a mascarponét, és keverd simára.
A tojássárgákat és a cukrot addig keverd, amíg a keverék világos és habos nem lesz. Ez biztosítja, hogy a krém könnyű és levegős legyen. A mascarpone legyen hűtött, de ne túl hideg, hogy könnyen keverhető legyen.
A zselatint enyhén melegítsd fel, amíg teljesen feloldódik, majd keverd bele a mascarpone krémbe.
A zselatint ne forrald, mert elveszíti a zselésítő képességét. Csak addig melegítsd, amíg éppen feloldódik. Ha túl meleg a zselatin, mielőtt a krémbe kevernéd, hagyd egy kicsit hűlni, hogy ne főzze meg a tojássárgáját.
Verd kemény habbá a tejszínt, és óvatosan forgasd bele a mascarponés keverékbe. Ez lesz a mousse alapja.
A tejszín legyen nagyon hideg, amikor felvered, különben nem fog kemény habbá válni. Ne keverd túl a tejszínt, mert vajkrémmé válhat. Óvatosan forgasd a mascarponés krémbe, hogy ne törjön össze a hab.
A tojásfehérjét verd kemény habbá, és szintén óvatosan forgasd bele a mousse alapba, hogy könnyű és légies legyen.
A tojásfehérje legyen szobahőmérsékletű, és a tál, amiben felvered, legyen tiszta és zsírmentes. Egy csipet só hozzáadása segíthet a hab stabilizálásában. Óvatosan forgasd a mousse-ba, hogy a hab ne törjön össze.
Egy tortaforma alját béleld ki babapiskótával, majd locsold meg az espressóval. Rétegezd rá a mousse-t, majd ismét babapiskóta és espresso következik.
A babapiskótát ne áztasd túl sokáig az espressóba, mert elázhat. Csak éppen annyi ideig mártsd bele, hogy átnedvesedjen. A rétegezésnél figyelj, hogy egyenletesen oszlasd el a mousse-t.
A torta tetejét simítsd el, és szitálj rá kakaóport. Tedd a hűtőbe legalább 4 órára, hogy megdermedjen.
A kakaóport közvetlenül tálalás előtt szórd rá, különben a hűtőben nedvességet szívhat magába és elszíneződhet. A 4 óra hűtés minimum, a legjobb, ha egy éjszakát hagyod a hűtőben.
Tálalás előtt díszítsd friss tejszínhabbal vagy csokoládéforgáccsal, ha szeretnéd.
A tejszínhabot közvetlenül tálalás előtt nyomd a tortára, hogy ne essen össze a hűtőben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.