Házi tojáslikőr üvegben, tetején reszelt szerecsendióval.

Tojáslikőr

A tojáslikőr eredete a középkori Angliába nyúlik vissza, ahol az arisztokrácia körében népszerű ital volt. Eredetileg forró tejjel és borral készítették, később került bele rum és fűszerek. A karácsonyi ünnepek szimbólumává vált, különösen az Egyesült Államokban, ahol "Eggnog" néven ismert. Az ital édes, krémes textúrája és gazdag ízvilága tökéletes választás az ünnepi időszakra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tej
250 ml Tejszín
1 db Vaníliarúd
150 g Cukor
6 db Tojássárgája
200 ml Rum
1 csipet Szerecsendió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vaníliarudat hosszában felvágjuk, és kikaparjuk a magokat. A tejet és a tejszínt egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a vaníliarudat és magokat. Alacsony lángon felmelegítjük, de nem forraljuk fel.

    A vaníliarudat felhasználás után se dobd ki! Mosd el, szárítsd meg, és tedd a cukortartóba, hogy a cukor is átvegye a vanília aromáját.

    2

    A tojássárgájákat és a cukrot egy nagy tálban habosra keverjük kézi habverővel, amíg világos, krémes állagot nem kapunk.

    A tojássárgáják akkor lesznek igazán habosak, ha szobahőmérsékletűek. A cukrot apránként adagold hozzá, így könnyebb lesz elkeverni.

    3

    A meleg tejes keveréket lassan, folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a tojássárgájához, hogy a tojás ne csapódjon ki. Ezután az egészet visszaöntjük a lábasba.

    Ez a lépés a legfontosabb! Nagyon lassan csorgasd a tejet a tojáshoz, különben a tojás rántotta lesz. Ha mégis kicsapódna, azonnal szűrd át a keveréket.

    4

    A keveréket alacsony lángon folyamatos keverés mellett melegítjük, amíg sűrűsödni kezd, de nem forraljuk fel. Ez körülbelül 8-10 percet vesz igénybe.

    Ne hagyd magára a krémet, mert könnyen leéghet! Használj fakanalat, és folyamatosan keverd, hogy egyenletesen sűrűsödjön.

    5

    Amikor a tojáskrém elkészült, vegyük le a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni. Ezután adjuk hozzá a rumot és egy csipet szerecsendiót, majd alaposan keverjük össze.

    A rumot csak a kihűlt krémhez add, mert a hő hatására elpárologhat az alkohol. A szerecsendióval óvatosan bánj, mert nagyon intenzív az íze.

    6

    Az elkészült tojáslikőrt töltsük tiszta üvegbe, és tegyük hűtőbe legalább 4 órára, hogy az ízek összeérjenek. Hidegen tálaljuk, és díszíthetjük egy kevés reszelt szerecsendióval.

    A likőr hűtőben akár egy hétig is eláll. Tálalás előtt jól rázd fel, hogy az ízek újra összekeveredjenek.