Sütőben sült töltött pulyka, ropogós bőrével és gazdag töltelékkel.

Töltött pulyka

A Töltött pulyka a klasszikus ünnepi ételek közé tartozik, amely minden családi eseményt, különösen a karácsonyi és húsvéti vacsorákat különlegessé teszi. A pulyka omlós húsát gazdag töltelék egészíti ki, amely akár gesztenyével, akár zöldségekkel vagy aszalt gyümölcsökkel készülhet. Az étel nemcsak ízletes, hanem impozáns is, hiszen egy egész pulyka tálalása mindenkinek örömet okoz.

A töltött pulyka elkészítése bár időigényes, de a végeredmény garantáltan megéri a fáradságot. A pulykát bőven fűszerezve, lassan sütve készítjük el, így a hús tökéletesen omlós és ínycsiklandó lesz. Az étel igazán elegáns, és minden ünnepi alkalomra kiváló választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 óra 15 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
1 db Egész pulyka
2 ek. Info
1 tk Bors
100 g Vaj
4 gerezd Fokhagyma
1 tk Rozmaring
1 tk Kakukkfű
2 ek. Citromlé
2 db Hagyma
2 db Sárgarépa
2 szár Zeller
200 ml Fehérbor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A pulykát alaposan megtisztítjuk, belsejét sóval és borssal bedörzsöljük.

    Ügyelj arra, hogy a pulyka belseje teljesen száraz legyen, mielőtt bedörzsölöd a fűszerekkel.

    2

    A vajat összekeverjük a zúzott fokhagymával, rozmaringgal, kakukkfűvel és citromlével, majd a pulyka bőrét óvatosan fellazítjuk, és a fűszeres vajat a bőr alá kenjük.

    A bőr fellazításához használhatsz egy kanalat vagy a kezedet. A vaj segít, hogy a pulyka bőre ropogós legyen.

    3

    A pulyka hasüregébe helyezzük a hagymát, sárgarépát és zellert.

    A zöldségek ízt adnak a pulykának és segítenek, hogy a belseje ne száradjon ki.

    4

    A pulykát sütőedénybe tesszük, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 3-3,5 órán át sütjük, amíg a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.

    A sütési idő a pulyka méretétől függ. Használj húshőmérőt, hogy ellenőrizd a belső hőmérsékletet. A comb vastagabb részébe szúrva kell mérni, ügyelve, hogy ne érjen csontot.

    5

    Sütés közben időnként meglocsoljuk a saját levével, hogy ne száradjon ki.

    Ha a pulyka bőre túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    6

    Ha fehérbort használunk, az utolsó 30 percben a pulyka alá öntjük.

    A bor tovább fokozza az ízeket és segít a szaftosság megőrzésében.

    7

    A sütőből kivéve 15-20 percig pihentetjük, majd felszeletelve tálaljuk.

    A pihentetés alatt a hús rostjai ellazulnak, így könnyebben szeletelhető és szaftosabb marad.