Kezdd azzal, hogy a langyos tejbe morzsolod az élesztőt, hozzáadsz egy teáskanál cukrot és egy kevés lisztet. Keverd el, majd hagyd pihenni 10 percig meleg helyen. TIPP: Ha nem indul be a felfutás, ellenőrizd a tej hőmérsékletét (ne legyen túl meleg!) vagy az élesztő frissességét.
A tej hőmérséklete legyen 30-35°C közötti, ez ideális az élesztő aktiválásához. Ha túl meleg, az élesztő elpusztul.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot, sót, vaníliás cukrot és a reszelt narancshéjat. Ez az alap adja a tészta ízkarakterét.
A narancshéjat alaposan mosd meg, mielőtt lereszeled, és csak a külső, színes részét reszeld le, mert a fehér rész keserű lehet.
Add hozzá a felfutott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Gyúrd sima, kissé lágy tésztává. Ha szükséges, adhatsz hozzá kevés lisztet. TIPP: A jó tészta fényes, rugalmas, és elválik az edény falától.
A vajat ne forrón add a tésztához, hanem langyosan, különben ronthatja az élesztő működését. A tészta állaga akkor jó, ha nem ragad, de még puha marad.
Takard le a tésztát, és keleszd meleg helyen kb. 45-60 percig, amíg a duplájára nő.
A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal. A kelesztéshez ideális hely a kikapcsolt sütő, egy tál forró vízzel az aljában.
A megkelt tésztába dolgozd bele az apróra vágott étcsokoládét és a csilipelyhet. TIPP: Ne túl sokáig gyúrd, csak épp annyit, hogy egyenletesen eloszoljanak.
A csokoládét érdemes sütésálló csokoládéból készíteni, így nem olvad meg teljesen a sütés során.
Formázz belőle ovális alakot, majd hajtsd félbe hosszában, úgy, hogy egyik oldala kissé fedje a másikat. Ez a klasszikus stollen forma.
A formázásnál lisztezd be a kezeidet és a munkalapot, hogy a tészta ne ragadjon.
Tedd sütőpapíros tepsire, takard le, és hagyd még 15 percet pihenni. Eközben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés).
A sütőt melegítsd elő alaposan, mert a hirtelen hőmérsékletváltozás jót tesz a tésztának.
Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna színt kap. Ha túl gyorsan barnul, takard le sütőpapírral vagy fóliával.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a stollenre. Ha hústűvel beleszúrsz, és tisztán jön ki, akkor megsült.
Vedd ki a sütőből, hagyd langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral. TIPP: A porcukrot szitán keresztül szórd, hogy egyenletes és szép legyen.
A stollent teljesen kihűlve csomagold alufóliába vagy légmentesen záródó dobozba, így tovább friss marad. A porcukrot tálalás előtt szórd rá.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.