Vaníliamázas fánk tálalva

Vaníliamázas fánk

A vanília klasszikus és elegáns íze tökéletesen illik a fánkok könnyed textúrájához. Ez a vaníliamázas fánk egy különleges desszert, amely a vaníliás cukormáz és a puha, aranybarna tészta harmonikus kombinációjából születik. A máz selymes és édes, így minden falat igazi élmény. Ideális választás egy kávé mellé, uzsonnára vagy bármilyen különleges alkalomra!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
200 g Porcukor
5 ml Vaníliakivonat
50 ml Tej
500 ml Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A megfelelő hőmérséklet kb. 37°C. Ha nem fut fel az élesztő, valószínűleg lejárt a szavatossági ideje, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, hogy a tészta jobban összeálljon.

    3

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A tészta akkor jó, ha elválik a tál oldalától, és nem ragad. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a fánk száraz lesz.

    4

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A tészta akkor kel meg a legjobban, ha meleg, huzatmentes helyen van. Például a sütőben, alacsony hőfokon (kb. 30°C), vagy egy radiátor közelében.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert a fánk száraz lesz. A kiszaggatott köröket helyezd sütőpapírra, hogy könnyebb legyen áthelyezni őket a sütéshez.

    6

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    Ez a második kelesztés nagyon fontos, hogy a fánk könnyű és puha legyen.

    7

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Használj étolajat vagy napraforgóolajat, mert ezeknek magas a füstpontjuk. Az olaj hőmérsékletét hőmérővel ellenőrizheted. Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab tésztát az olajba. Ha gyorsan megbarnul, az olaj túl forró, ha lassan, akkor nem elég meleg.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    Ne süsd túl a fánkokat, mert szárazak lesznek. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánk kevésbé lesz zsíros.

    9

    A máz elkészítéséhez keverd össze a porcukrot a vaníliakivonattal és a tejjel, amíg sűrű, fényes mázat kapsz.

    Ha a máz túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejet. Ha túl híg, adj hozzá egy kevés porcukrot.

    10

    Mártsd a kihűlt fánkok tetejét a vaníliás mázba, majd hagyd megszilárdulni.

    A máz gyorsabban megszilárdul, ha a fánkokat rácsra helyezed, hogy a felesleges máz lecsepeghessen.

    11

    Tálald frissen, hogy a vaníliás íz és a puha fánk tökéletes harmóniában érvényesüljön.

    A friss fánk a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban 1-2 napig is eláll.