Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A megfelelő hőmérséklet kb. 37°C. Ha nem fut fel az élesztő, valószínűleg lejárt a szavatossági ideje, és újat kell használnod.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, hogy a tészta jobban összeálljon.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik a tál oldalától, és nem ragad. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a fánk száraz lesz.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A tészta akkor kel meg a legjobban, ha meleg, huzatmentes helyen van. Például a sütőben, alacsony hőfokon (kb. 30°C), vagy egy radiátor közelében.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert a fánk száraz lesz. A kiszaggatott köröket helyezd sütőpapírra, hogy könnyebb legyen áthelyezni őket a sütéshez.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelesztés nagyon fontos, hogy a fánk könnyű és puha legyen.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Használj étolajat vagy napraforgóolajat, mert ezeknek magas a füstpontjuk. Az olaj hőmérsékletét hőmérővel ellenőrizheted. Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab tésztát az olajba. Ha gyorsan megbarnul, az olaj túl forró, ha lassan, akkor nem elég meleg.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne süsd túl a fánkokat, mert szárazak lesznek. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánk kevésbé lesz zsíros.
A máz elkészítéséhez keverd össze a porcukrot a vaníliakivonattal és a tejjel, amíg sűrű, fényes mázat kapsz.
Ha a máz túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejet. Ha túl híg, adj hozzá egy kevés porcukrot.
Mártsd a kihűlt fánkok tetejét a vaníliás mázba, majd hagyd megszilárdulni.
A máz gyorsabban megszilárdul, ha a fánkokat rácsra helyezed, hogy a felesleges máz lecsepeghessen.
Tálald frissen, hogy a vaníliás íz és a puha fánk tökéletes harmóniában érvényesüljön.
A friss fánk a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban 1-2 napig is eláll.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.