Vegyes gyros pita friss tzatzikivel

Vegyes Gyros Pita

A vegyes gyros az egyik legkedveltebb utcai étel Görögországban, ahol a különböző húsok kombinációja egyedülálló ízélményt nyújt. A csirke lágysága és a marhahús fűszeressége tökéletes harmóniát teremt. Az autentikus tzatziki szósz és a friss zöldségek frissességet adnak az ételnek, míg a pita kenyér ropogós textúrája még izgalmasabbá teszi. Ha nem tudsz választani a húsok között, a vegyes gyros pita a tökéletes megoldás!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Csirkemell
200 g Marhahús (hátszín vagy lapocka)
4 db Pita kenyér
150 g Görög joghurt
1 db Uborka
2 db Paradicsom
1 db Piros hagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 ml Olívaolaj
20 ml Citromlé
1 tk. Fűszerkeverék (oregánó, kakukkfű, római kömény, pirospaprika, bors)
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 csokor Kapor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Vágd fel a csirkemellet és a marhahúst vékony csíkokra. Keverd össze az olívaolajjal, citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a fűszerkeverékkel. Hagyd pácolódni legalább 1 órán át.

    A húsokat minél tovább pácolod, annál ízletesebb lesz a végeredmény. Ha van rá időd, hagyd a hűtőben akár egy éjszakán át is.

    2

    Egy serpenyőben közepes lángon süsd meg először a marhahúst 8-10 perc alatt, majd vedd ki, és süsd meg külön a csirkét is 6-8 perc alatt, amíg aranybarnára pirulnak.

    Fontos, hogy a húsokat külön süsd, mert a marhahús hosszabb sütési időt igényel, mint a csirke. Így mindkét hús tökéletesen átsül és megőrzi a szaftosságát.

    3

    Közben készítsd el a tzatziki szószt: reszeld le az uborkát, nyomkodd ki a levét, majd keverd össze a görög joghurttal, apróra vágott fokhagymával, kaporral, sóval és borssal.

    Az uborkából alaposan nyomkodd ki a vizet, különben a tzatziki túl híg lesz. Ehhez használhatsz egy tiszta konyharuhát vagy egy sűrű szitát.

    4

    Szeleteld fel a paradicsomot és a piros hagymát vékony karikákra.

    A vékony szeletek jobban illenek a gyros pitába, és könnyebben haraphatóak.

    5

    Melegítsd fel a pita kenyeret egy serpenyőben vagy sütőben, hogy kissé ropogós legyen.

    A pita kenyeret ne melegítsd túl sokáig, mert kiszáradhat és törékennyé válhat. Csak annyira melegítsd, hogy puha és rugalmas legyen.

    6

    A meleg pitákba helyezd a sült marhahúst és csirkét vegyesen, majd tedd rá a friss paradicsomot, a hagymát és kanalazz rá bőségesen a tzatzikiből.

    Ne töltsd túl a pitát, mert nehéz lesz összehajtani és enni. Inkább kevesebb töltelékkel készítsd, és adj mellé egy kis extra tzatzikit.

    7

    Hajtsd össze a pitát, és azonnal tálald, opcionálisan olívaolajjal megcsorgatva.

    A pitát alulról hajtsd fel, majd oldalról, így a töltelék nem fog kifolyni.