Zeppole mascarpone krémmel töltve, friss eperrel a tetején tålalva

Zeppole mascarpone krémmel

A Zeppole eredete egĂ©szen NĂĄpolyig nyĂșlik vissza, ahol hagyomĂĄnyosan Szent JĂłzsef napjĂĄra kĂ©szĂ­tik. Ez a könnyƱ, aranybarna fĂĄnkfĂ©le idƑvel meghĂłdĂ­totta egĂ©sz OlaszorszĂĄgot Ă©s a vilĂĄg szĂĄmos rĂ©szĂ©t. A vĂĄltozat, amely mascarpone krĂ©mmel kĂ©szĂŒl, modern ĂșjragondolĂĄsa a klasszikusnak, elegĂĄns krĂ©messĂ©ggel pĂĄrosĂ­tva a hagyomĂĄnyos ropogĂłssĂĄgot. A tĂ©szta titka a jĂł pĂĄra kiĂ©pĂ­tĂ©se – ennek Ă©rdekĂ©ben a fƑzött tĂ©szta alapos kidolgozĂĄsa Ă©s a tojĂĄsok megfelelƑ adagolĂĄsa elengedhetetlen. A mascarpone krĂ©m kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ, mert könnyƱ, mĂ©gis telt Ă­zƱ, Ă©s tökĂ©letesen harmonizĂĄl a fĂĄnk enyhĂ©n sĂłs alaptĂ©sztĂĄjĂĄval. Ez az Ă©dessĂ©g kĂŒlönleges alkalmakra, csalĂĄdi ĂŒnnepekre vagy romantikus vacsorĂĄk lezĂĄrĂĄsakĂ©nt is kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs. Tipp: frissen az igazi – bĂĄr hƱtƑben elĂĄll, a ropogĂłs kĂŒlsƑ a töltĂ©s utĂĄn gyorsan puhulni kezd.

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 250 g Liszt
⭕ 50 g Vaj
⭕ 250 ml Víz
⭕ 1 csipet Só
⭕ 4 db Tojás
⭕ 500 ml Olaj (sĂŒtĂ©shez)
⭕ 250 g Mascarpone
⭕ 100 ml Tejszín (habtejszín)
⭕ 60 g Porcukor
⭕ 1 tk. Vaníliakivonat
⭕ 6 db Eper

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy közepes lĂĄbasban melegĂ­tsd fel a vizet, a vajat Ă©s a csipet sĂłt, amĂ­g a vaj teljesen elolvad. EzutĂĄn hĂșzd le a tƱzrƑl, Ă©s keverd hozzĂĄ a lisztet egy fakanĂĄllal, mĂ­g egynemƱ, csomĂłmentes tĂ©sztĂĄt kapsz.

    A lisztet egyszerre add hozzå, és azonnal keverd el, hogy ne csomósodjon be.

    2

    Tedd vissza a lĂĄbast alacsony lĂĄngra, Ă©s kevergesd a masszĂĄt 2-3 percig, amĂ­g elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl. Ez biztosĂ­tja a megfelelƑ ĂĄllagot.

    A tĂ©szta pirulni kezd az aljĂĄn – ez normĂĄlis, de ne hagyd, hogy megĂ©gjen.

    3

    A masszåt hagyd kissé hƱlni, majd egyesével add hozzå a tojåsokat, minden egyes tojås utån alaposan keverd el, hogy sima, fényes tésztåt kapj.

    Hasznålj kézi mixert vagy robotgépet a könnyebb keveréshez, mert a tészta ragacsos lehet.

    4

    ForrĂłsĂ­tsd fel az olajat 170-180°C-ra. Egy kanĂĄl segĂ­tsĂ©gĂ©vel adagolj kis halmokat a forrĂł olajba, Ă©s sĂŒsd Ƒket aranybarnĂĄra minden oldalukon (kb. 3-4 perc).

    Ne zsĂșfold tĂșl a serpenyƑt, mert lehƱlhet az olaj, Ă©s a zeppolek tĂșl sok olajat szĂ­vnak magukba.

    5

    Szedd ki a kisĂŒlt zeppolĂ©kat papĂ­rtörlƑre, hogy felszĂ­vja a felesleges olajat. Hagyjuk teljesen kihƱlni, mielƑtt megtöltenĂ©nk.

    Ha nem hƱl ki teljesen, a krém elfolyhat a töltéskor.

    6

    A mascarpone krémhez keverd össze a mascarponét, habbå vert tejszínt, porcukrot és vaníliåt egy tålban, míg sima, habos krémet kapsz.

    A tejszĂ­n legyen hideg, Ă­gy könnyebben felverhetƑ Ă©s habosabb lesz a krĂ©m.

    7

    Töltsd a krémet habzsåkba, és nyomj egy adagot a zeppolek közepére. Díszítsd félbevågott eperrel a tetejét.

    Ne hasznĂĄlj eperlevelet, csak a gyĂŒmölcsöt – Ă­gy szebb Ă©s letisztultabb lesz a tĂĄlalĂĄs.