Zoni leves fehér misóval, sült mochival, zöldségekkel és shiitake gombával tálalva

Zoni fehér misóval

A zoni (zōni) az egyik legrégebbi japán újévi fogás, melynek eredete egészen a Muromachi-korig nyúlik vissza. Ez a leves hagyományosan az óév lezárását és az új év kezdetét jelképezi, és minden régiónak saját változata van. A Kantō régióban gyakran szójaszószos, míg a Kansai régióban fehér misóval készítik, ami lágyabb, édeskésebb ízt ad. A zoni egyik fontos eleme a mochi, melyet általában grillezve tesznek a levesbe. Ez az étel nemcsak különleges alkalmakra való, de lélekmelengető hétköznapi fogásként is tökéletes választás lehet. Technikai tipp: a misópasztát mindig külön oldd fel egy kis meleg lében, így megőrizheted az állagát és megelőzheted a csomósodást. A zoni leves variálható szezonális zöldségekkel, például gombával, répa- vagy daikonkarikákkal, így mindig friss és változatos maradhat.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
4 db Mochi (rizstészta szeletek)
2 ek. Fehér misó paszta
800 ml Dashi alaplé
1 db Répa
4 db Shiitake gomba (szárított vagy friss)
100 g Daikon retek
50 g Friss spenótlevél
1 ek. Szójaszósz
1 ek. Sake
1 ek. Mirin

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A dashi alaplevet öntsd egy közepes lábasba, majd add hozzá a vékonyra szeletelt répát, daikont, és a gombát. Forrald fel, majd csökkentsd a hőt és főzd 10 percig.

    Ha szárított shiitakét használsz, előzetesen áztasd be meleg vízbe legalább 20 percre, így jobban kiadja az aromáját.

    2

    Add hozzá a szójaszószt, sake-t és mirint, majd folytasd a főzést még 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A sake és mirin egyensúlya fontos – ha túl édes, növeld óvatosan a szójaszósz mennyiségét.

    3

    A fehér misót keverd el külön egy kevés meleg alaplében, majd ezt add vissza az edénybe. Így elkerülheted, hogy csomós legyen a levesben.

    A misót soha ne forrald – így megőrizheted az élő kultúrákat és az aromát.

    4

    A mochi szeleteket süsd meg száraz serpenyőben vagy grillsütőn, míg enyhén megpirulnak és felpuffadnak.

    Ha sütöd a mochi-t, figyelj rá, hogy ne égjen meg – elég, ha épphogy megpirul.

    5

    Add a megmosott spenótot a leveshez, és csak pár percig főzd, hogy megőrizze a színét és frissességét.

    Ne főzd túl a spenótot, különben elveszíti szép élénk zöld színét és a tápanyagainak egy részét.

    6

    Tálald a levest forrón, minden tálba tegyél egy-egy sült mochit, zöldségeket, gombát és végül öntsd rá a misós levest.

    A mochit a tálalás előtt közvetlenül add a leveshez, így nem ázik el teljesen.