Balzsamecet ĂŒvegtĂĄlban, körĂŒlötte friss szƑlƑ, szƑlƑmust Ă©s fahordĂłk Ă©rlelĂ©shez

Balzsamecet – Az Ă©rett, sƱrƱ Ă©s aromĂĄs ecet az olasz hagyomĂĄnybĂłl

Balzsamecet ĂŒvegtĂĄlban, körĂŒlötte friss szƑlƑ, szƑlƑmust Ă©s fahordĂłk Ă©rlelĂ©shez

A balzsamecet egy Ă©rlelt, sƱrƱ Ă©s enyhĂ©n Ă©deskĂ©s ecetfajta, amelyet szƑlƑmustbĂłl kĂ©szĂ­tenek. Az eredeti, tradicionĂĄlis vĂĄltozat OlaszorszĂĄgban, fƑkĂ©nt ModenĂĄban Ă©s Reggio EmiliĂĄban kĂ©szĂŒl, hosszĂș fermentĂĄciĂłs Ă©s Ă©rlelĂ©si folyamat rĂ©vĂ©n. A mustot lassĂș hƑkezelĂ©ssel sƱrĂ­tik, majd Ă©vekig, akĂĄr Ă©vtizedekig fahordĂłkban Ă©rlelik kĂŒlönbözƑ fafajtĂĄkban (pl. tölgy, gesztenye, eperfa).

A balzsamecet kĂ©szĂ­tĂ©se lĂ©pĂ©srƑl lĂ©pĂ©sre

  • Friss szƑlƑ: gyakran Trebbiano vagy Lambrusco fajtĂĄkbĂłl
  • SzƑlƑmust sƱrĂ­tĂ©se: lassĂș forralĂĄssal, vĂ­zvesztĂ©ssel koncentrĂĄljĂĄk
  • FermentĂĄciĂł: termĂ©szetes ecetsav-baktĂ©riumok ĂĄltal
  • ÉrlelĂ©s: fahordĂłkban, akĂĄr 12–25 Ă©vig is

A valĂłdi balzsamecet sƱrƱ, sötĂ©tbarna, komplex Ă­zvilĂĄgĂș, amelyben Ă©des, savas Ă©s fĂĄs jegyek keverednek. LĂ©teznek ipari vĂĄltozatok is, melyek borecet Ă©s sƱrĂ­tett must keverĂ©kĂ©bƑl kĂ©szĂŒlnek – ezek gyorsabb eljĂĄrĂĄssal, rövidebb Ă©rlelĂ©ssel kĂ©szĂŒlnek.

FelhasznĂĄlĂĄsi mĂłdok

  • SalĂĄtaöntetek: olĂ­vaolajjal keverve klasszikus vinaigrette alap
  • MarinĂĄdok, hĂșsok, grillezett zöldsĂ©gek: karamellizĂĄlĂĄsra kivĂĄlĂł
  • Sajtok Ă©s gyĂŒmölcsök mellĂ©: pl. eper, körte, parmezĂĄn
  • SzĂłszok, csökkentett mĂĄzak: redukciĂłkĂ©nt steak vagy hal mellĂ©
  • Desszertek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re: fagylaltra vagy csokolĂĄdĂ©ra csepegtetve

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyök Ă©s tĂĄrolĂĄs

A balzsamecet antioxidĂĄnsokban Ă©s termĂ©szetes savakban gazdag, amelyek segĂ­thetik az emĂ©sztĂ©st Ă©s gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄssal is bĂ­rhatnak. Mivel sƱrƱ Ă©s karakteres, kis mennyisĂ©g is elĂ©g belƑle az Ă­zfokozĂĄshoz.

HƱvös, sötĂ©t helyen tĂĄrolva hosszĂș ideig eltarthatĂł. MinĂ©l idƑsebb, annĂĄl gazdagabb Ă©s Ă©desebb az Ă­ze.

A balzsamecet Ă­gy nemcsak Ă­zfokozĂł, hanem kulturĂĄlis Ă©s gasztronĂłmiai kĂŒlönlegessĂ©g, amely megĂ©rdemelten szerepel a vilĂĄg prĂ©mium alapanyagai között.

Tåpérték 100 ml balzsamecetben:
KalĂłria: 88 kcal
Fehérje: 0.5 g
ZsĂ­r: 0 g
Szénhidråt: 17.0 g
Cukor: 15.0 g
Rost: 0 g
Ecetsav: 6%
KĂĄlium: 120 mg
Kalcium: 27 mg
Magnézium: 9 mg
Foszfor: 17 mg
Polifenolok: ~150–250 mg/l (Ă©rlelt vĂĄltozatban)
NĂĄtrium: 23 mg
B1-vitamin: 0 mg
B6-vitamin: 0.02 mg