Eggplant Miso Bao miso mázas sült padlizsánnal

Eggplant Miso Bao – sült padlizsán miso mázzal (vegán)

A miso pasztát Japánban már több mint ezer éve használják, és alapját fermentált szójabab képezi. A miso gazdag, umamis íze kiválóan párosítható a padlizsán puha állagával. A bao buci, eredetileg kínai eredetű, tökéletes alapot nyújt ehhez a vegán, fúziós ételhez. Ahogy a miso karamellizálódik a forró padlizsánon, és a bao bucik lassan párolódnak, a konyhát megtölti az édeskés-sós illat, ami felébreszti az étvágyat. Fontos, hogy a padlizsán ne legyen vizes sütés előtt, különben nem sül ropogósra. A miso mázhoz használhatsz vörös vagy fehér misót is – előbbi karakteresebb, utóbbi lágyabb ízű. Ez a bao kiváló választás húsmentes napokra, vegán vendégeknek vagy ha különleges zöldségalapú fogást keresel, ami látványos és finom egyszerre.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 30 perc
1454 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Búzaliszt
20 g Cukor
5 g Szárazélesztő
5 g
150 ml Víz
400 g Padlizsán
40 g Miso paszta
20 ml Rizsecet
10 ml Szezámolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, cukrot, élesztőt és sót. Add hozzá a langyos vizet, és gyúrd sima, rugalmas tésztává. Tipp: ha túl ragad, szórj rá lisztet; ha morzsálódik, adj egy kevés vizet.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és a felülete sima, fényes.

    2

    Letakarva keleszd meleg helyen 1 órát, míg a tészta a duplájára nő. Tipp: a sütő világítása is elegendő melegséget biztosít a keléshez, ha huzatmentes környezetet keresel.

    A tésztát konyharuhával takard le, hogy ne száradjon ki a teteje.

    3

    Oszd 8 egyforma részre a megkelt tésztát, formázz ovális lapokat, hajtsd félbe, majd sütőpapírral elválasztva helyezd őket a párolóba. Pihentesd 15 percet, majd párold 10–12 percig. Tipp: párolás közben ne emeld fel a fedőt!

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a bao bucik leragadjanak a pároló aljára.

    4

    A padlizsánt vágd hosszú csíkokra vagy korongokra, sózd be, majd hagyd állni 10 percet. Töröld szárazra, majd forró serpenyőben, kevés szezámolajon süsd meg mindkét oldalát, míg aranybarna lesz. Tipp: ne zsúfold túl a serpenyőt, különben a padlizsán inkább párolódik.

    A sózás segít eltávolítani a padlizsán keserű ízét.

    5

    Egy kis tálban keverd össze a miso pasztát, rizsecetet és egy kevés vizet, amíg sima mázat kapsz. Ezzel kend meg a megsült padlizsánt, majd süsd további 2 percig, hogy a máz enyhén karamellizálódjon. Tipp: ne használj túl sok mázat egyszerre, hogy ne égjen meg.

    A mázhoz adhatsz egy kevés mézet vagy juharszirupot is a még intenzívebb karamellizálódásért.

    6

    Tálalás: nyisd szét a bao bucikat, helyezz bele néhány szelet misós padlizsánt, opcionálisan friss zöldfűszert is tehetsz hozzá. Azonnal tálald. Tipp: jól illik hozzá például koriander vagy újhagyma is.

    A bao bucikat tálalás előtt gőzöld meg újra, hogy melegen tartsd őket.