Fügés rétes tálalva

Fügés rétes

A fügés rétes a magyar konyha egyik egyedi édessége, amely különösen ősszel, a fügék szezonjában válik igazán népszerűvé. A réteslapok könnyed, ropogós textúrája és a füge édes, enyhén savanykás íze remekül harmonizál a fahéj melegítő aromájával. A fügés rétes hagyományosan a magyar asztalon található meg, és különleges alkalmakkor, családi összejöveteleken is gyakran tálalják. Az édesség tökéletes a meleg nyári estéken, amikor a friss füge a legjobb.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
10 db Réteslap
400 g Füge
100 g Kristálycukor
50 g Cukrozatlan zsemlemorzsa
1 tk. Fahéj
50 g Vaj
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A fügét mosd meg, majd vágd apró kockákra. Ha túl sok levet enged, azt öntsd le, hogy a réteslapok ne ázzanak el.

    A túl lédús füge eláztathatja a réteslapokat, ezért fontos, hogy a felesleges levet eltávolítsd. Használhatsz konyhai papírtörlőt is a nedvesség felszívására.

    2

    A zsemlemorzsát egy serpenyőben, a vaj felével pirítsd meg, amíg enyhén aranybarna nem lesz.

    A pirított zsemlemorzsa felszívja a füge levét, így a rétes nem lesz ázott. Ügyelj, hogy ne égjen meg a zsemlemorzsa, mert keserű ízt ad a rétesnek.

    3

    A fügét keverd össze a cukorral és a fahéjjal, majd hagyd állni 10 percig, hogy a cukor feloldódjon és a gyümölcs levet engedjen.

    A fahéj remekül illik a fügéhez, de más fűszereket is használhatsz, például szegfűszeget vagy gyömbért.

    4

    A réteslapokat egyesével, egy tiszta konyharuhán terítsd ki. Minden lapot kenj meg egy kevés olvasztott vajjal, majd szórd meg a pirított zsemlemorzsával.

    A réteslapok könnyen kiszáradnak, ezért takard le őket nedves konyharuhával, amíg nem dolgozol velük. A vaj segít a lapoknak összetapadni, a zsemlemorzsa pedig megakadályozza, hogy a töltelék eláztassa őket.

    5

    Helyezd el a fügés tölteléket a réteslapokon, majd óvatosan tekerd fel őket. Az egyes réteseket egy enyhén kivajazott tepsibe helyezd.

    Ne töltsd túl a réteslapokat, mert könnyen elszakadnak. A feltekerésnél figyelj, hogy szorosan, de ne túl szorosan tekerd, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    6

    A tojást verd fel, és kend meg vele a rétesek tetejét, hogy szép aranybarna színt kapjanak sütés közben.

    A tojás helyett használhatsz olvasztott vajat vagy tejet is a rétesek tetejének megkenéséhez.

    7

    Előmelegített 180 fokos sütőben süsd a réteseket 30-40 percig, amíg szépen megpirulnak és ropogósak lesznek.

    A sütési idő sütőtől függően változhat. Ha a rétes teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    Tálalás előtt hagyd hűlni egy kicsit, majd szeleteld fel és tálald melegen.

    A frissen sült rétes könnyen morzsálódik, ezért érdemes kicsit hűlni hagyni szeletelés előtt. Porcukorral megszórva még finomabb.