A fügét mosd meg, majd vágd apró kockákra. Ha túl sok levet enged, azt öntsd le, hogy a réteslapok ne ázzanak el.
A túl lédús füge eláztathatja a réteslapokat, ezért fontos, hogy a felesleges levet eltávolítsd. Használhatsz konyhai papírtörlőt is a nedvesség felszívására.
A zsemlemorzsát egy serpenyőben, a vaj felével pirítsd meg, amíg enyhén aranybarna nem lesz.
A pirított zsemlemorzsa felszívja a füge levét, így a rétes nem lesz ázott. Ügyelj, hogy ne égjen meg a zsemlemorzsa, mert keserű ízt ad a rétesnek.
A fügét keverd össze a cukorral és a fahéjjal, majd hagyd állni 10 percig, hogy a cukor feloldódjon és a gyümölcs levet engedjen.
A fahéj remekül illik a fügéhez, de más fűszereket is használhatsz, például szegfűszeget vagy gyömbért.
A réteslapokat egyesével, egy tiszta konyharuhán terítsd ki. Minden lapot kenj meg egy kevés olvasztott vajjal, majd szórd meg a pirított zsemlemorzsával.
A réteslapok könnyen kiszáradnak, ezért takard le őket nedves konyharuhával, amíg nem dolgozol velük. A vaj segít a lapoknak összetapadni, a zsemlemorzsa pedig megakadályozza, hogy a töltelék eláztassa őket.
Helyezd el a fügés tölteléket a réteslapokon, majd óvatosan tekerd fel őket. Az egyes réteseket egy enyhén kivajazott tepsibe helyezd.
Ne töltsd túl a réteslapokat, mert könnyen elszakadnak. A feltekerésnél figyelj, hogy szorosan, de ne túl szorosan tekerd, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A tojást verd fel, és kend meg vele a rétesek tetejét, hogy szép aranybarna színt kapjanak sütés közben.
A tojás helyett használhatsz olvasztott vajat vagy tejet is a rétesek tetejének megkenéséhez.
Előmelegített 180 fokos sütőben süsd a réteseket 30-40 percig, amíg szépen megpirulnak és ropogósak lesznek.
A sütési idő sütőtől függően változhat. Ha a rétes teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Tálalás előtt hagyd hűlni egy kicsit, majd szeleteld fel és tálald melegen.
A frissen sült rétes könnyen morzsálódik, ezért érdemes kicsit hűlni hagyni szeletelés előtt. Porcukorral megszórva még finomabb.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.