Fungee sült hússal – kukoricalisztből készült kása sült hússal és szaftos paprikás szósszal tálalva

Fungee sült hússal

A fungee Antigua és Barbuda nemzeti étele, amelyet kukoricalisztből és okrából főznek, leggyakrabban halakkal vagy hússal tálalva. Hasonlít a polentához, de a karibi fűszerezés és az okra használata különlegessé teszi. A rabszolgaság idején olcsó, elérhető alapanyagokból készült – ma pedig mély kulturális jelentőséggel bír. Technikai tanács: A fungee elkészítése gyors, de figyelmet igényel – a csomómentes, selymes állaghoz intenzív keverés kell. A sült hús fűszeres páca harmonikusan egészíti ki a semlegesebb kását. Ahogy a gőzölgő fungee mellé kerül a szaftos, sült hús, a fűszeres illatok egy trópusi karibi konyhát idéznek meg – ideális étel egy különleges vacsorához vagy vasárnapi családi ebédhez.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
1480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Kukoricaliszt (finomszemcsés)
500 ml Víz
1 tk.
6 db Okra (felkarikázva)
2 ek. Növényi olaj
600 g Sertéskaraj vagy csirkecomb
2 db Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
1 db Paprika
1 ek. Citromlé
0.5 tk. Őrölt fekete bors
0.25 tk. Szerecsendió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A húst mosd meg, töröld szárazra, majd dörzsöld be sóval, borssal, zúzott fokhagymával, szerecsendióval és citromlével. Hagyd pácolódni legalább 30 percig.

    Minél tovább pácolod, annál ízletesebb lesz – akár egy éjszakára is hűtőbe teheted.

    2

    Egy serpenyőben hevíts olajat, pirítsd meg a húst mindkét oldalán, majd vedd ki. Ugyanebben a serpenyőben dinszteld meg az apróra vágott hagymát és paprikát.

    A visszamaradt pácot is hozzáadhatod, így még aromásabb lesz a szósz.

    3

    Tedd vissza a húst a serpenyőbe, önts alá egy kevés vizet, fedd le, és párold 25–30 percig, míg teljesen megpuhul.

    Ha túl sok a lé, a végén fedő nélkül főzd, hogy kissé besűrűsödjön.

    4

    Közben készítsd el a fungee-t: egy lábosban forralj vizet sóval, és főzd meg benne az okrát kb. 5 perc alatt, majd szűrd le, de a főzővizet tartsd meg.

    A főzővíz enyhén nyálkás lesz az okrától – ettől lesz autentikus állaga a fungee-nak.

    5

    A visszamaradt vízhez folyamatos keverés közben adagold a kukoricalisztet. Főzd sűrű kásává, végül keverd hozzá a főtt okrát.

    Keverd folyamatosan, különben gyorsan csomósodik – használj fakanalat vagy habverőt.

    6

    Tálald azonnal: a fungee-ból formálj kis halmokat vagy gombócokat, mellé helyezd a szaftos sült húst.

    A fungee melegen a legfinomabb, de maradékból másnap is remek köret sült zöldségekhez.