Húsos-tepertős pogácsa tálalva

Húsos-tepertős pogácsa

A húsos-tepertős pogácsa egy igazi vidéki különlegesség, amely a hagyományos tepertős pogácsa gazdagabb, húsos változata. Magyarországon a pogácsa mindig is fontos része volt a konyhának, és a tepertő használata egy régi bevált technika, amely különleges ízt és omlósságot ad a tésztának. Az apróra vágott főtt hús hozzáadása tovább növeli a pogácsa laktató jellegét, így ez az étel tökéletes választás lehet egy kiadós reggelihez, uzsonnához vagy akár egy tartalmas leves mellé. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, próbáld meg füstölt húsból készíteni, vagy szórd meg friss borssal és reszelt sajttal a tetejét sütés előtt!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
150 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
200 g Tepertő
150 g Főtt, darált hús
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt. A felfutott élesztőnek habosnak kell lennie.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A hideg vaj segít a tésztának rétegesebbnek lennie. Használj vaj reszelőt a könnyebb morzsoláshoz.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát alaposan gyúrd össze, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek. Ha a tészta túl száraz, adj hozzá egy kevés tejfölt vagy tejet.

    4

    Aprítsd fel a tepertőt és a főtt húst, majd keverd össze. Dolgozd bele a tésztába, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A tepertőt és a húst apróra vágd, hogy könnyen eloszoljon a tésztában. A tepertő mennyiségét ízlés szerint változtathatod.

    5

    Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A kelési idő függ a hőmérséklettől. A tészta akkor jó, ha a duplájára nőtt.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd meg, hogy rétegesebb legyen.

    A hajtogatás segít a pogácsának lazábbnak lennie. Hajtogathatod többször is a még jobb eredményért.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót mártogasd lisztbe, hogy ne ragadjon le. A leeső tésztát újra gyúrd össze és szaggasd ki.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való lekenés szép színt ad a pogácsának. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő függ a sütőtől.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák ne ázzanak el. Légmentesen zárva tovább frissek maradnak.