Frissen sült japán matchás croissant

Japán matchás croissant

A matcha zöld tea Japán egyik legismertebb specialitása, amely mély, gazdag ízével és élénk színével világszerte népszerűvé vált. A matcha és a fehércsokoládé párosítása tökéletesen kiegészíti egymást: a tea enyhén kesernyés, földes aromája harmonizál az édes és krémes fehércsokoládéval. Ebben a receptben a klasszikus francia croissant találkozik a japán ízekkel, így egy igazán különleges péksüteményt készíthetsz el otthon.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
415 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
10 g Matcha zöld tea por
100 g Fehércsokoládé
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a tészta megkeljen.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót és a matcha port, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A matcha por minősége befolyásolja a croissant színét és ízét. Használj jó minőségű matcha port.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ez fontos a megfelelő állag eléréséhez.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A hajtogatás és a hűtés kulcsfontosságú a leveles tészta elkészítéséhez. Ne hagyd ki ezeket a lépéseket!

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    Minél többször hajtogatod a tésztát, annál levelesebb lesz a croissant.

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy kis kocka fehércsokoládét.

    A fehércsokoládé helyett használhatsz más tölteléket is, például étcsokoládét vagy lekvárt.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    A croissantokat óvatosan tekerd fel, hogy ne szakadjon el a tészta.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a croissantok még könnyebbek és levegősebbek legyenek.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy tejszínt is a kenéshez.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a croissantokra, nehogy megégjenek.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral és egy kevés matcha porral a tálalás előtt.

    A croissantok frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó edényben tárolva másnap is élvezhetők.