Egy nagyobb lábasban kezd el melegíteni a tehéntejet és a tejszínt közepes lángon. Időnként keverd meg, hogy ne égjen le az alja. Ne hagyd felforrni – csak addig melegítsd, míg gőzölögni nem kezd.
A tejet folyamatos kevergetéssel melegítsd, így elkerülheted a leégést és az egyenetlen hőeloszlást.
Ha a tej-tejszín keverék kellően meleg, add hozzá a citromlevet apránként, miközben folyamatosan kevergeted. Ettől a keverék elkezd majd kicsapódni, és savószerűen elválik.
A citromlé természetes alvasztó – ha nincs otthon, használhatsz ugyanennyi mennyiségű fehérborecetet is.
A keletkezett alvadékot öntsd egy sűrű szövésű textilbe vagy sajtvászonba, amit szűrőbe helyeztél. Hagyd lecsöpögni legalább 1 órán keresztül, hogy a savó nagy része eltávozzon.
A szűrőt helyezd egy mély tál fölé, és fedd le a tetejét, hogy ne száradjon ki a krémes alvadék.
A lecsepegtetett alvadékot kanalazd egy keverőtálba, add hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a sót, majd kézi robotgéppel vagy villával dolgozd simára, krémes állagúra.
Ha túl sűrűnek találod, egy kevés tejszín hozzáadásával lazíthatod az állagot.
Tedd a kész kajmakot egy jól záródó edénybe, és hűtőben tárold. Fogyasztás előtt legalább egy órát pihentesd hidegen, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt vedd ki 10 perccel, hogy kenhetőbb legyen – friss kenyérrel vagy grillezett húsok mellé kiváló!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.