Krémes házi kajmak tálalva egy rusztikus tálban friss kenyérszeletek mellett

Kajmak krémsajttal

A kajmak eredete a Balkán-félsziget gasztronómiai örökségébe nyúlik vissza, különösen Szerbia, Bosznia és Montenegró területén vált népszerűvé, ahol hagyományosan friss tehéntejből készítették. Már az Oszmán Birodalom idején is ismerték, és idővel az egyik legkedveltebb kísérő fogássá nőtte ki magát a régióban. Technikai tanács: A jó kajmak titka a friss, magas zsírtartalmú tej és a pontos hőmérséklet – soha ne forrald fel teljesen! Az illata enyhén tejszínes és sós, ami kiválóan illeszkedik friss, ropogós kenyér mellé. Ez az étel tökéletes választás vendégvárónak, reggelire, vagy akár grillezett húsok mellé mártogatóként is kiválóan tálalható. Ahogy a tej lassan melegszik, és a krémes réteg kialakul, az egész konyha megtelik egy kellemes, lágy sajtos aromával, ami megalapozza az otthonos hangulatot.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
1350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1000 ml Tehéntej
200 ml Tejszín
1 tk.
2 ek. Citromlé
50 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagyobb lábasban kezd el melegíteni a tehéntejet és a tejszínt közepes lángon. Időnként keverd meg, hogy ne égjen le az alja. Ne hagyd felforrni – csak addig melegítsd, míg gőzölögni nem kezd.

    A tejet folyamatos kevergetéssel melegítsd, így elkerülheted a leégést és az egyenetlen hőeloszlást.

    2

    Ha a tej-tejszín keverék kellően meleg, add hozzá a citromlevet apránként, miközben folyamatosan kevergeted. Ettől a keverék elkezd majd kicsapódni, és savószerűen elválik.

    A citromlé természetes alvasztó – ha nincs otthon, használhatsz ugyanennyi mennyiségű fehérborecetet is.

    3

    A keletkezett alvadékot öntsd egy sűrű szövésű textilbe vagy sajtvászonba, amit szűrőbe helyeztél. Hagyd lecsöpögni legalább 1 órán keresztül, hogy a savó nagy része eltávozzon.

    A szűrőt helyezd egy mély tál fölé, és fedd le a tetejét, hogy ne száradjon ki a krémes alvadék.

    4

    A lecsepegtetett alvadékot kanalazd egy keverőtálba, add hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a sót, majd kézi robotgéppel vagy villával dolgozd simára, krémes állagúra.

    Ha túl sűrűnek találod, egy kevés tejszín hozzáadásával lazíthatod az állagot.

    5

    Tedd a kész kajmakot egy jól záródó edénybe, és hűtőben tárold. Fogyasztás előtt legalább egy órát pihentesd hidegen, hogy az ízek összeérjenek.

    Tálalás előtt vedd ki 10 perccel, hogy kenhetőbb legyen – friss kenyérrel vagy grillezett húsok mellé kiváló!