Kringle citromos mákkal fonott tésztakoszorúként tálalva, aranybarna héjjal

Kringle citromos mákkal

A Kringle az északi országok egyik legismertebb kelt süteménye, amely fonott formája és illatos töltelékei miatt vált világszerte kedveltté. A mák és a citrom találkozása nemcsak magyar, hanem nemzetközi szinten is klasszikus kombinációnak számít. Technikai tipp: A máktöltelék legyen nedves, de nem folyós – így nem áztatja el a tésztát, és jól szeletelhető marad. A sütés közben a citrom és mák fűszeres illata belengi a konyhát, ünnepi hangulatot teremtve. Ez a sütemény remek választás hétvégi reggelikhez, vendégvárónak, vagy akár ajándékként is. A fonott forma és a citromos frissesség garantáltan különlegessé teszi bármely alkalmon.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
3050 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
60 g Cukor
75 g Vaj
2 db Tojássárgája
1 tk.
100 g Darál mák
1 db Citrom héja
2 ek. Citromlé
40 g Barna cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni 10 perc alatt. Közben mérd ki a hozzávalókat és olvaszd fel a vajat.

    Ne használj túl forró tejet, mert az elpusztítja az élesztőt – kézmeleg legyen csak!

    2

    A lisztet keverd össze a maradék cukorral és sóval. Add hozzá a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős tejet. Gyúrd sima tésztává.

    Ha túl lágy a tészta, kevés lisztet adhatsz hozzá, de ne vigyük túlzásba, hogy puha maradjon.

    3

    Fedd le a tésztát és keleszd meleg helyen 45 percig. Ezalatt készítsd el a tölteléket: keverd össze a darált mákot, barna cukrot, reszelt citromhéjat és a citromlevet.

    A citromlé frissít és egyensúlyozza a mák olajosságát – frissen facsart levet használj!

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá. Kend rá egyenletesen a citromos-mákos tölteléket.

    A tölteléket spatulával vagy hátoldalas kanállal könnyebben eloszlathatod.

    5

    Tekerd fel hosszában, mint egy bejglit, majd vágd hosszában ketté. A két szálat csavard egymás köré úgy, hogy a vágott oldal kifelé nézzen, és formázz koszorút.

    A formázás során dolgozz gyorsan, hogy a tészta ne lágyuljon túl.

    6

    Tedd sütőpapíros tepsibe, kend meg felvert tojással, és pihentesd még 15 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

    A tojáskenés előtt egy ecsettel óvatosan simítsd el a felületet, hogy szép fényes legyen sütés után.

    7

    Süsd 30 percig, amíg a tészta aranybarnára sül. Ha szükséges, az utolsó 10 percben takard le alufóliával.

    A sütés végén kopogtass az aljára – ha üreges hangot ad, akkor biztosan átsült.