Lecsós tarja nokedlivel tálalva

Lecsós tarja nokedlivel

A lecsós tarja egy igazán kiadós magyar étel, amely generációk óta az otthoni konyhák kedvelt fogása. A lecsó alapja a friss nyári zöldségek, mint a paprika és paradicsom, míg a sertéstarja ízes és szaftos része a húsnak, amely tökéletesen passzol ehhez a fogáshoz. A nokedli, ez az egyszerű, mégis zseniális köret, különleges textúrát ad az ételnek, és tökéletesen felszívja a lecsós szószt. A receptet bármilyen családi eseményre ajánljuk, ahol a klasszikus ízeké a főszerep.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Sertéstarja
3 db Paprika
2 db Paradicsom
2 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 tk. Fűszerpaprika
50 ml Olaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
300 g Liszt
2 db Tojás
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Vágd fel a hagymát apróra, a paprikát és paradicsomot közepes darabokra, a fokhagymát pedig zúzd össze. Készítsd elő a tarját: szeleteld fel körülbelül 1 cm vastag szeletekre, majd enyhén sózd és borsozd meg.

    A tarját ne szeleteld túl vékonyra, mert könnyen kiszáradhat a párolás során.

    2

    Hevítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben, majd pirítsd meg a hagymát üvegesre. Add hozzá a zúzott fokhagymát, keverd meg, majd húzd le a tűzről, hogy hozzáadhasd a fűszerpaprikát (így elkerülöd, hogy megégjen).

    A fűszerpaprika könnyen megég, ezért fontos, hogy lehúzd a serpenyőt a tűzről, mielőtt hozzáadod.

    3

    Tedd vissza a serpenyőt a tűzre, add hozzá a paprikát és paradicsomot, majd kevergetve párold őket 5-7 percig, amíg megpuhulnak. Ez lesz a lecsó alapja.

    A paprika és a paradicsom fajtája befolyásolja a lecsó ízét. Használj édes és hegyes erős paprikát vegyesen a kiegyensúlyozott ízért. A paradicsom legyen érett és lédús.

    4

    Helyezd a tarjaszeleteket a lecsó alapra, önts hozzá egy kis vizet (kb. 100 ml), majd fedő alatt párold alacsony hőmérsékleten 30-40 percig, amíg a hús teljesen megpuhul.

    Ha a tarja nem elég zsíros, önthetsz hozzá egy kevés olajat is. A párolás során ellenőrizd, hogy ne égjen le, és szükség esetén adj hozzá még vizet.

    5

    Amíg a tarja fő, készítsd el a nokedlit: keverd össze a lisztet, tojásokat, egy csipet sót és a vizet, hogy sűrű, ragacsos tésztát kapj. Tipp: Ha túl sűrű a tészta, adj hozzá egy kis vizet.

    A nokedli tésztája akkor jó, ha a kanálról lassan, szakadozva folyik le.

    6

    Forralj fel egy nagy lábos sós vizet, majd egy nokedliszaggatóval szaggasd bele a tésztát. Amikor a nokedlik feljönnek a víz tetejére, szűrd le őket, és öblítsd le hideg vízzel, hogy ne ragadjanak össze.

    A nokedlit szaggatás közben időnként keverd meg, hogy ne ragadjanak össze a lábos alján.

    7

    Tálald a kész lecsós tarját a friss nokedlivel. Díszítheted apróra vágott petrezselyemmel a színek és az íz fokozásáért.

    A nokedlit tálalás előtt forgasd meg egy kevés olvasztott vajban vagy zsírban, hogy ne ragadjon össze. A petrezselyem friss, üde ízt ad a fogásnak.