Mézes-vaníliás linzer porcukorral meghintve

Mézes-vaníliás linzer

A mézes-vaníliás linzer egy klasszikus magyar sütemény, amely az osztrák linzer hagyományait ötvözi a méz és a vanília kellemes ízével. A linzertészta már évszázadok óta népszerű az európai cukrászatban, és az évek során számos változata született. A mézes változat egy különleges csavart ad a klasszikus recepthez, amely így még aromásabb és omlósabb lesz. Ez a sütemény tökéletes választás ünnepi alkalmakra, családi összejövetelekre vagy egy egyszerű délutáni teázáshoz. A lekváros töltelék lágy édességet kölcsönöz neki, míg a vanília és a méz gazdag ízvilágot ad az élményhez!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 42 perc
2600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Liszt
150 g Vaj
80 g Porcukor
2 ek. Méz
2 db Tojássárgája
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk. Sütőpor
1 csipet
3 ek. Lekvár (barack vagy eper)
20 g Porcukor a tetejére

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a sót keverd össze egy nagy tálban.

    A sütőport alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen a tészta.

    2

    Add hozzá a hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal morzsold el a tésztában.

    A vaj legyen jéghideg, hogy ne olvadjon meg a morzsolás közben. Használhatsz vajvágót vagy késes robotgépet is a gyorsabb munkához.

    3

    Tedd bele a tojássárgáját és a mézet, majd gyúrd össze a tésztát, amíg homogén állagot nem kapsz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a linzer. Csak addig gyúrd, amíg össze nem áll.

    4

    Csomagold fóliába és tedd a hűtőbe legalább 30 percre pihenni.

    A pihentetés azért fontos, hogy a vaj megdermedjen, és a tészta könnyebben nyújtható legyen.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagra, és szaggass belőle korongokat.

    A tésztát két sütőpapír között nyújtsd ki, így nem ragad le a nyújtófához és a munkalaphoz. A kiszaggatott tésztát óvatosan helyezd a tepsire, hogy ne deformálódjon.

    6

    Helyezd a linzereket sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 10-12 percig, amíg enyhén aranybarna nem lesz.

    Figyeld a linzereket sütés közben, mert könnyen megéghetnek. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    7

    Ha a linzerek kihűltek, kend meg a felüket lekvárral, majd helyezz rá egy másik linzertetőt.

    A lekvár legyen sűrű, hogy ne áztassa el a tésztát. Használhatsz baracklekvárt, ribizlilekvárt vagy bármilyen más kedvenc lekvárt.

    8

    Szitálj porcukrot a tetejükre, és hagyd pár órán át pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

    A porcukrot csak tálalás előtt szórd a linzerekre, mert a lekvár átnedvesítheti.

    9

    Szeletelve vagy egészben tálald, és élvezd ezt a puha, mézes-vaníliás linzert!

    A linzert légmentesen záródó dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.