Frissen sült olasz eszpresszós croissant

Olasz eszpresszós croissant

Az olasz kávékultúra világszerte híres, és a kávé szerelmesei számára az eszpresszós croissant igazi különlegesség. Ez a recept ötvözi a francia croissant tökéletes rétegességét az olasz eszpresszó intenzív ízével és a mascarpone krémességével. Az eredmény egy gazdag, kávés ízvilágú, vajas és puha croissant, amely tökéletes párosítás egy csésze friss kávé mellé.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
410 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
50 ml Erős eszpresszó kávé
100 g Mascarpone
20 g Porcukor
10 g Kakaópor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolhatja az élesztő működését. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet és az eszpresszót. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat. Az eszpresszó adja a különleges ízét, de ha nem szereted, elhagyhatod.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztának simának és rugalmasnak kell lennie. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés vizet.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz. A tészta akkor jó, ha a duplájára nőtt.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vaj legyen nagyon hideg, különben megolvad és nehéz lesz vele dolgozni. A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy ne szakadjon el.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A hajtogatás lényege, hogy réteges legyen a tészta. A hűtés segít a vajnak megszilárdulni.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    Minél többször hajtogatod a tésztát, annál rétegesebb lesz.

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy kis kanálnyi mascarponét és egy csipet kakaóport.

    A mascarpone ne legyen túl sok, mert kifolyhat sütés közben. A kakaópor opcionális.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    A croissantoknak szép formát adhatsz, ha óvatosan tekered fel őket.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz. A letakarás megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojást alaposan verd fel, és óvatosan kend a croissantokra, hogy ne folyjon le. Adhatsz a tojáshoz egy kis tejet is a még szebb szín érdekében.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a croissantokra. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral és kakaóporral a tálalás előtt.

    A porcukrot és a kakaóport szitán keresztül szórd, hogy egyenletes legyen a réteg.