A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolhatja az élesztő működését. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet és az eszpresszót. Kezd el dagasztani a tésztát.
A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat. Az eszpresszó adja a különleges ízét, de ha nem szereted, elhagyhatod.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tésztának simának és rugalmasnak kell lennie. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés vizet.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz. A tészta akkor jó, ha a duplájára nőtt.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, különben megolvad és nehéz lesz vele dolgozni. A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy ne szakadjon el.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hajtogatás lényege, hogy réteges legyen a tészta. A hűtés segít a vajnak megszilárdulni.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
Minél többször hajtogatod a tésztát, annál rétegesebb lesz.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy kis kanálnyi mascarponét és egy csipet kakaóport.
A mascarpone ne legyen túl sok, mert kifolyhat sütés közben. A kakaópor opcionális.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A croissantoknak szép formát adhatsz, ha óvatosan tekered fel őket.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz. A letakarás megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojást alaposan verd fel, és óvatosan kend a croissantokra, hogy ne folyjon le. Adhatsz a tojáshoz egy kis tejet is a még szebb szín érdekében.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a croissantokra. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral és kakaóporral a tálalás előtt.
A porcukrot és a kakaóport szitán keresztül szórd, hogy egyenletes legyen a réteg.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.