A borjúcsülökszeleteket sózd, borsozd, majd enyhén lisztezd be (opcionális a sűrűbb mártásért). Egy nagy serpenyőben vaj és olívaolaj keverékén pirítsd aranybarnára mindkét oldalukat, majd vedd ki őket.
A hússzeletek ne legyenek túl vastagok, hogy egyenletesen megfőjenek. A csontban lévő velő különlegesen gazdag ízt ad az ételnek – tálaláskor külön is kínálható.
A visszamaradt zsiradékon párold üvegesre az apróra vágott hagymát, répát és zellert kb. 5 perc alatt. Ez lesz az alapja a mártásnak.
Ez az úgynevezett „soffritto” – az olasz ételek ízalapja. Ne hagyd megpirulni, csak párold puhára.
Add hozzá a paradicsompürét, és pirítsd 1 percig, majd öntsd rá a fehérbort. Főzd el az alkoholt, ez kb. 2-3 percet vesz igénybe.
A bort mindig forrón add hozzá, így segít fellazítani az ízletes lerakódásokat a serpenyő alján.
Tedd vissza a hússzeleteket, öntsd fel az alaplével, fedd le, és alacsony hőfokon főzd 1,5–2 órán át, míg a hús puha és omlós nem lesz.
Ha van lehetőség, sütőben is készítheted lefedve 160°C-on, így egyenletesebb lesz a hőhatás.
A főzés utolsó 10 percében keverd össze a reszelt citromhéjat, aprított fokhagymát és petrezselymet – ez a gremolata. Szórd a hús tetejére tálalás előtt.
A gremolata frissessége ellensúlyozza a nehezebb húsos ragut – csak közvetlenül a tálalás előtt add hozzá.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.