Frissen sült padlizsános pizza

Pizza alla Melanzana (padlizsános pizza)

A Pizza alla Melanzana egy klasszikus olasz pizza, amely a sült padlizsán különleges ízével varázsol el. Az olasz konyhában a padlizsán az egyik leggyakrabban használt zöldség, amelyet sütve vagy grillezve előszeretettel tesznek pizzára és tésztaételekbe. A sült padlizsán lágy textúrája és enyhén füstös íze tökéletesen harmonizál a paradicsomszósszal és a sajtokkal. Ha szereted a mediterrán ízeket és a könnyedebb, zöldséges pizzákat, ezt a receptet mindenképp próbáld ki! Egy pohár könnyű vörösbor vagy egy friss bazsalikomos saláta tökéletes kísérője lehet ennek a fogásnak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 óra 30 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Pizzaliszt
7 g Élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
200 ml Paradicsomszósz
150 g Mozzarella
50 g Parmezán
200 g Padlizsán
2 gerezd Fokhagyma
2 g Frissen őrölt bors
5 g Oregánó
10 g Friss bazsalikom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Mérd ki az összetevőket: a lisztet, élesztőt, sót és vizet. Az élesztőt oldd fel langyos vízben, és hagyd pihenni 5 percig.

    A víz hőmérséklete ne legyen túl magas, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt. A langyos víz az ideális.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet a sóval, majd add hozzá az olívaolajat és a felfuttatott élesztőt. Gyúrd a tésztát simára, amíg rugalmas nem lesz.

    A tésztát alaposan gyúrd át, hogy rugalmas és könnyen kezelhető legyen. Ha kézzel gyúrod, ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.

    3

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át meleg helyen, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális a meleg, huzatmentes hely. Ha nincs ilyen helyed, a sütőt is használhatod: kapcsold be a legalacsonyabb fokozatra pár percre, majd kapcsold ki és tedd be a tésztát.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a pizzatésztát enyhén lisztezett felületen körülbelül fél centiméter vastagságúra.

    Ha pizzaköved van, melegítsd azt is a sütőben, hogy a pizza alja ropogósabb legyen.

    5

    Pucold meg a fokhagymát, és aprítsd finomra. A padlizsánt mosd meg, vágd vékony szeletekre, és enyhén sózd meg. Hagyd állni 10 percig, majd töröld szárazra.

    A sózás segít eltávolítani a padlizsán keserű ízét. A szárazra törlés pedig azért fontos, hogy a padlizsán jobban piruljon.

    6

    Egy serpenyőben melegíts egy kevés olívaolajat, és pirítsd meg a padlizsánszeleteket mindkét oldalukon, amíg aranybarna nem lesz.

    Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert akkor a padlizsán nem pirul, hanem párolódik. Inkább több részletben süsd.

    7

    Kend meg a pizza tésztáját a paradicsomszósszal, majd szórd meg oregánóval és frissen őrölt borssal.

    A paradicsomszósz helyett használhatsz passzírozott paradicsomot is, amit előzőleg fűszerezel.

    8

    Helyezd rá a sült padlizsánszeleteket, majd szórd meg reszelt mozzarellával és parmezánnal.

    Ne tegyél túl sok feltétet a pizzára, mert akkor nehezen sül át és elázhat a tészta.

    9

    Helyezd a pizzát egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd süsd 12-15 percig, amíg a szélei aranybarnára pirulnak, és a sajt megolvad.

    Figyeld a pizzát sütés közben, és ha a szélei túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.

    10

    Vedd ki a sütőből, szórd meg friss bazsalikommal. Szeleteld és tálald azonnal.

    A bazsalikomot csak a sütés után szórd rá, hogy megőrizze az aromáját és ne égjen meg.

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Mérd ki az összetevőket: a lisztet, élesztőt, sót és vizet. Az élesztőt oldd fel langyos vízben, és hagyd pihenni 5 percig.

    A víz hőmérséklete ne legyen túl magas, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt. A langyos víz az ideális.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet a sóval, majd add hozzá az olívaolajat és a felfuttatott élesztőt. Gyúrd a tésztát simára, amíg rugalmas nem lesz.

    A tésztát alaposan gyúrd át, hogy rugalmas és könnyen kezelhető legyen. Ha kézzel gyúrod, ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.

    3

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át meleg helyen, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális a meleg, huzatmentes hely. Ha nincs ilyen helyed, a sütőt is használhatod: kapcsold be a legalacsonyabb fokozatra pár percre, majd kapcsold ki és tedd be a tésztát.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a pizzatésztát enyhén lisztezett felületen körülbelül fél centiméter vastagságúra.

    Ha pizzaköved van, melegítsd azt is a sütőben, hogy a pizza alja ropogósabb legyen.

    5

    Pucold meg a fokhagymát, és aprítsd finomra. A padlizsánt mosd meg, vágd vékony szeletekre, és enyhén sózd meg. Hagyd állni 10 percig, majd töröld szárazra.

    A sózás segít eltávolítani a padlizsán keserű ízét. A szárazra törlés pedig azért fontos, hogy a padlizsán jobban piruljon.

    6

    Egy serpenyőben melegíts egy kevés olívaolajat, és pirítsd meg a padlizsánszeleteket mindkét oldalukon, amíg aranybarna nem lesz.

    Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert akkor a padlizsán nem pirul, hanem párolódik. Inkább több részletben süsd.

    7

    Kend meg a pizza tésztáját a paradicsomszósszal, majd szórd meg oregánóval és frissen őrölt borssal.

    A paradicsomszósz helyett használhatsz passzírozott paradicsomot is, amit előzőleg fűszerezel.

    8

    Helyezd rá a sült padlizsánszeleteket, majd szórd meg reszelt mozzarellával és parmezánnal.

    Ne tegyél túl sok feltétet a pizzára, mert akkor nehezen sül át és elázhat a tészta.

    9

    Helyezd a pizzát egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd süsd 12-15 percig, amíg a szélei aranybarnára pirulnak, és a sajt megolvad.

    Figyeld a pizzát sütés közben, és ha a szélei túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.

    10

    Vedd ki a sütőből, szórd meg friss bazsalikommal. Szeleteld és tálald azonnal.

    A bazsalikomot csak a sütés után szórd rá, hogy megőrizze az aromáját és ne égjen meg.