Sabaayad - Szomáliai laposkenyér tálalva

Sabaayad - Szomáliai laposkenyér

A Sabaayad egy népszerű szomáliai laposkenyér, amely hasonló az indiai parathához vagy az arab khubzhoz. Az országban gyakran reggelire fogyasztják teával, de köretként is kiváló különböző szószok és húsételek mellé. A Sabaayad puha, réteges szerkezetű kenyér, amelyet sütés után olvasztott vajjal kennek meg, hogy még gazdagabb ízt kapjon. A hagyományos receptek generációkon át öröklődtek, és minden családnak megvan a saját változata, amelyet büszkén készítenek el különleges alkalmakra vagy a mindennapi étkezésekhez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
250 ml Víz
5 g
10 g Cukor
30 ml Növényi olaj
30 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a cukrot. Add hozzá az olajat, és kezdd el összedolgozni.

    A cukor nem csak az íz miatt fontos, hanem segít a kenyérnek szép színt kapni sütés közben.

    2

    Fokozatosan add hozzá a vizet, miközben folyamatosan gyúrod a tésztát. Gyúrj addig, amíg sima és rugalmas nem lesz (kb. 10 perc).

    A víz mennyisége függ a liszt minőségétől, ezért figyelj, hogy ne legyen túl lágy a tészta. Ha ragad, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    3

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a glutén kifejlődjön.

    A pihentetés segít a tésztának rugalmasabbá válni, így könnyebb lesz vele dolgozni és a laposkenyerek is puhábbak lesznek.

    4

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki őket kb. 2 mm vastagságú körökké.

    A lisztezés megakadályozza, hogy a tészta leragadjon a felülethez. Ha nagyon ragad, használj több lisztet.

    5

    Melegíts egy serpenyőt közepes hőfokra, majd süsd a laposkenyereket egyenként 1-2 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarna foltok jelennek meg rajtuk.

    A serpenyőnek elég forrónak kell lennie, de ne égesd meg a kenyereket. Ha túl gyorsan sül, vedd lejjebb a hőfokot.

    6

    Minden megsült kenyér tetejét kend meg olvasztott vajjal, hogy még puhább és ízletesebb legyen.

    Az olvasztott vaj nem csak finomabbá teszi a kenyereket, hanem segít megőrizni a puhaságukat is.

    7

    Tálald frissen, forrón, kedvenc mártásoddal vagy teával.

    Azonnal tálalva a legfinomabb, de később is jó, ha letakarva tárolod, hogy ne száradjon ki.