Sambar padlizsánnal, gazdag lencsével és fűszeres paradicsomos szósszal

Sambar padlizsánnal

A sambar egy hagyományos dél-indiai étel, amely lencséből és fűszerekkel készült, és különböző zöldségekkel is gazdagítható. A padlizsános sambar különleges ízt ad a hagyományos receptnek, miközben a padlizsán lágy és ízes része a sambar lencséjéhez jól illeszkedik. Az étel tipikusan rizzsel tálalva fogyasztják, és az indiai konyha egy remek példája, amely a friss fűszerek, zöldségek és gazdag ízek kombinálásával készül.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 55 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Töredék lencse
2 db Padlizsán
1 db Vöröshagyma
2 db Paradicsom
4 gerezd Fokhagyma
1 ek. Tamarind paszta
2 ek. Sambar por
2 ek. Olaj
1 tk.
1 csokor Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lencsét alaposan mosd meg, majd főzd meg egy nagy fazékban annyi vízben, amennyi ellepi. Főzd 20-25 percig, amíg megpuhul.

    A lencsét ne főzd túl, hogy ne váljon pépessé. A főzés során szükség szerint adj hozzá vizet.

    2

    A padlizsánt vágd fel kis kockákra, és egy serpenyőben pirítsd meg olajon, amíg szépen meg nem puhul és enyhén karamellizálódik.

    A padlizsánt ne hagyd túl sokáig a serpenyőben, hogy megőrizze a textúráját és ne legyen túl puha.

    3

    A vöröshagymát és fokhagymát finomra vágd, a paradicsomokat pedig kockázd fel. Egy másik serpenyőben olajon pirítsd meg a hagymát és fokhagymát, amíg üvegesek lesznek.

    A fokhagyma és hagyma pirítása segít az ízek fokozásában, így ne hagyd ki ezt a lépést.

    4

    A megpirult hagymákhoz add hozzá a paradicsomot és a tamarind pasztát, majd keverd jól össze. Főzd 5-7 percig, amíg a paradicsom megpuhul és az ízek összeérnek.

    A tamarind paszta savanykás íze adja a sambar különleges karakterét, így ne hagyd el.

    5

    Add hozzá a főtt lencsét a paradicsomos keverékhez, majd szórd rá a sambar port és sót. Keverd jól össze, és főzd további 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A sambar por egy különleges fűszerkeverék, amely az ételt igazán ínycsiklandóvá teszi.

    6

    Végül add hozzá a pirított padlizsánt, és keverd jól össze. Főzd még egy pár percig, hogy a padlizsány ízei is belemászhassanak a sambarba.

    A padlizsánt mindig utoljára add hozzá, hogy megőrizze a textúráját és ne főzzön túl.

    7

    Tálalás előtt szórd meg friss korianderrel, és melegen kínáld rizzsel vagy naan kenyérrel.

    A koriander frissessége tökéletesen kiegészíti a sambar gazdag ízvilágát.