Sült manti aranybarnára pirulva, joghurttal és olvasztott vajjal tálalva

Sült Manti

A manti gyökerei Közép-Ázsiába és a török konyhába nyúlnak vissza, ahol évszázadok óta készítik különféle töltelékekkel és főzési módszerekkel. Ez a sült változat modernebb formában hozza el a tradicionális ízeket – a gőzölés helyett serpenyőben aranybarnára sütve, így különösen ropogós és ízgazdag. A sült manti elkészítésének titka a vékony, mégis tartós tésztában rejlik, amely jól bírja a hőt és ropogósra sül. Ahogy a hús pirul, zamatos illatok szállnak fel, amit a fokhagymás joghurt hűsítő, krémes ellenpontja tökéletesen kiegészít. Ez az étel nemcsak családi ebédek vagy vacsorák fénypontja lehet, hanem vendégváró finomságként is remek választás. Hozzáadhatsz egy csipet chilipelyhet is, ha egy kis plusz pikantériára vágysz.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra
1950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
200 ml Víz
1 tk.
300 g Darálthús (marha vagy bárány)
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Fekete bors
0.5 tk. Pirospaprika
2 ek. Napraforgóolaj
1 gerezd Joghurthoz fokhagyma
200 g Natúr joghurt
30 g Vaj (tálaláshoz)
1 tk. Szárított menta vagy petrezselyem (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Fokozatosan add hozzá a vizet, majd kézzel gyúrd sima tésztává. Dolgozz vele legalább 10 percig, míg rugalmas nem lesz. Fedd le, és hagyd pihenni 30 percig.

    Ha ragad a tészta, szórj még kevés lisztet, de ne túl sokat, hogy ne legyen száraz.

    2

    Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket: a darált húst keverd össze a finomra vágott vöröshagymával, sóval, borssal és pirospaprikával. Alaposan dolgozd össze.

    Minél kisebbre vágod a hagymát, annál jobb textúrát kapsz a töltelékben.

    3

    Oszd a tésztát kisebb darabokra, majd nyújtsd ki vékonyra. Vágj belőle kb. 5x5 cm-es négyzeteket. Minden négyzet közepébe tegyél egy kis adag húsos tölteléket.

    Ha a tészta túl vastag, nehezebben sül át, törekedj az egyenletes, vékony rétegre.

    4

    Formázd meg a mantikat úgy, hogy a négy sarkát középen összecsippented. Ezután csípd össze a két oldalsó éleket is, hogy zárt kis batyut kapj.

    Ha nem tapad össze, enyhén nedvesítsd be a széleket vízzel.

    5

    Egy serpenyőben hevíts olajat, majd tedd bele a mantikat úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Süsd őket közepes lángon, amíg az aljuk aranybarnára nem sül (kb. 5-6 perc), majd óvatosan fordítsd meg őket, és a másik oldalukat is süsd meg.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt, különben nem sülnek egyenletesen.

    6

    Közben készítsd el a joghurtos mártást: a joghurtot keverd össze a reszelt fokhagymával és csipet sóval. Hűtőben hagyd összeérni, amíg a manti sül.

    A fokhagymát reszeld, ne préseld – így finomabb lesz a szósz állaga.

    7

    Tálalás előtt olvaszd meg a vajat, és locsold a sült mantikra. Szórd meg szárított mentával vagy petrezselyemmel, és kínáld a fokhagymás joghurttal.

    A forró vaj és a menta kombinációja különleges illatot és ízt ad a mantinak.