Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
A száraz hozzávalók alapos elkeverése biztosítja az élesztő egyenletes eloszlását.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej hőmérséklete legyen kb. 40-45°C, hogy aktiválja az élesztőt.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
Ha kézzel dagasztod, lisztezd be a kezed és a felületet, hogy a tészta ne ragadjon.
Óvatosan dolgozd bele az apróra vágott pirított napraforgómagot, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.
A napraforgómagot először pirítsd meg serpenyőben vagy sütőben, hogy intenzívebb legyen az íze.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hőmérséklet 25-30°C.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A tésztát finoman nyújtsd, hogy ne sérüljön a szerkezete.
A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
A második kelesztés során a fánkok még könnyebbek és levegősebbek lesznek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Az olaj hőmérsékletét folyamatosan ellenőrizd sütés közben.
Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
A fánkokat ne zsúfold az olajba, mert akkor az olaj hőmérséklete leesik.
Miután a fánkok langyosra hűltek, locsold meg őket mézzel, majd szórd meg extra pirított napraforgómaggal a ropogós textúra érdekében.
A mézet meglangyosíthatod, hogy könnyebben folyjon. A napraforgómagot érdemes közvetlenül a tálalás előtt rászórni, hogy ropogós maradjon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.