Frissen sült vietnámi kávés croissant

Vietnámi kávés croissant

A vietnámi kávé egyedülállóan gazdag és krémes, amely tökéletesen illik a croissant vajas rétegeihez. Az intenzív, sötét pörkölésű kávé és az édes kondenzált tej kombinációja a vietnámi kávézás egyik legismertebb eleme. Ebben a receptben a klasszikus francia croissant találkozik az ázsiai kávékultúrával, így egy különleges, energizáló péksüteményt hozva létre. Ha szereted a kávés ízeket, ezt a croissantot imádni fogod!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
50 ml Erős vietnámi kávé
100 ml Kondenzált tej
10 g Kakaópor
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A 10 perc letelte után az élesztőnek habosnak kell lennie, ez jelzi, hogy aktív.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet és a vietnámi kávét. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat és könnyebbé teszi a tésztát.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és nem ragad az edény falához vagy a munkalaphoz. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a tészta száraz lesz.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki a kelesztés során.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vaj legyen nagyon hideg, de ne fagyos, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. A vajjal való hajtogatás adja a croissant jellegzetes rétegzettségét.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A nyújtás során ne nyomd túl erősen a tésztát, hogy a vajrétegek ne szakadjanak szét. A hűtés segít a vajnak megkeményedni, így könnyebb lesz a következő hajtogatás.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    Minél többször hajtogatod a tésztát, annál rétegzettebb lesz a croissant. Ügyelj arra, hogy a vaj mindig hideg legyen.

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy kis kanálnyi kondenzált tejet.

    Használj éles kést vagy pizzavágót a háromszögek vágásához, hogy ne sérüljön a tészta szerkezete.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    A feltekerés során ne húzd túl a tésztát, hogy ne szakadjon el.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A kelesztéshez ideális hely egy meleg, huzatmentes terület. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30°C), majd kikapcsolhatod és betolhatod a tepsit.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen és egyenletesebb színt adjon.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Figyeld a croissantokat sütés közben, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral és kakaóporral a tálalás előtt.

    A porcukrot és kakaóport szitán keresztül szórd a croissantokra, hogy egyenletesebb legyen a bevonat.