A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A 10 perc letelte után az élesztőnek habosnak kell lennie, ez jelzi, hogy aktív.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet és a vietnámi kávét. Kezd el dagasztani a tésztát.
A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat és könnyebbé teszi a tésztát.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és nem ragad az edény falához vagy a munkalaphoz. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a tészta száraz lesz.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki a kelesztés során.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, de ne fagyos, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. A vajjal való hajtogatás adja a croissant jellegzetes rétegzettségét.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A nyújtás során ne nyomd túl erősen a tésztát, hogy a vajrétegek ne szakadjanak szét. A hűtés segít a vajnak megkeményedni, így könnyebb lesz a következő hajtogatás.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
Minél többször hajtogatod a tésztát, annál rétegzettebb lesz a croissant. Ügyelj arra, hogy a vaj mindig hideg legyen.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy kis kanálnyi kondenzált tejet.
Használj éles kést vagy pizzavágót a háromszögek vágásához, hogy ne sérüljön a tészta szerkezete.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A feltekerés során ne húzd túl a tésztát, hogy ne szakadjon el.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A kelesztéshez ideális hely egy meleg, huzatmentes terület. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30°C), majd kikapcsolhatod és betolhatod a tepsit.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen és egyenletesebb színt adjon.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
Figyeld a croissantokat sütés közben, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral és kakaóporral a tálalás előtt.
A porcukrot és kakaóport szitán keresztül szórd a croissantokra, hogy egyenletesebb legyen a bevonat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.