X么i t谩lalva k贸kuszreszel茅kkel 茅s szez谩mmaggal

X么i

A X么i a vietn谩mi konyha egyik legismertebb 茅s legkedveltebb 茅tele, amelyet reggelire, eb茅dre vagy ak谩r desszertk茅nt is fogyasztanak. A ragad贸s rizs tradicion谩lisan bambuszp谩rol贸ban k茅sz眉l, 茅s k眉l枚nf茅le v谩ltozatai l茅teznek, p茅ld谩ul mung贸babbal, k贸kusztejjel vagy h煤sos felt茅tekkel. A X么i k眉l枚nlegess茅ge az egyszer疟 alapanyagok 茅s a kifinomult 铆zharm贸nia. Ha egy autentikus vietn谩mi fog谩st szeretn茅l kipr贸b谩lni, akkor ez a recept t枚k茅letes v谩laszt谩s!

El艖k茅sz眉let 10 perc
Elk茅sz铆t茅s 40 perc
Teljes 50 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozz谩val贸k

Adagok: 4
400 g Ragad贸s rizs (glutinos rice)
250 ml K贸kusztej
200 ml V铆z
1 tk. S贸
2 ek. Cukor
100 g Mung贸bab (opcion谩lis)
2 ek. P枚rk枚lt szez谩mmag
50 g Pir铆tott f枚ldimogyor贸 (opcion谩lis)
50 g Friss k贸kuszreszel茅k

Bev谩s谩rl贸 kos谩r ikon Bev谩s谩rl贸 lista (0)

    Allerg茅n inform谩ci贸

    Elk茅sz铆t茅si L茅p茅sek

    1

    A ragad贸s rizst alaposan mosd 谩t t枚bbsz枚r, majd 谩ztasd be hideg v铆zbe legal谩bb 4-6 贸r谩ra, de lehet egy eg茅sz 茅jszak谩ra is.

    Az alapos mos谩s elt谩vol铆tja a felesleges kem茅ny铆t艖t, 铆gy a rizs nem lesz t煤ls谩gosan ragacsos. Az 茅jszakai 谩ztat谩s pedig biztos铆tja, hogy a rizs egyenletesen megpuhuljon.

    2

    Ha mung贸babot is haszn谩lsz, azt is 谩ztasd be k眉l枚n, majd sz疟rd le 茅s f艖zd puh谩ra kb. 20 perc alatt.

    A mung贸babot 茅rdemes k眉l枚n 谩ztatni 茅s f艖zni, mert elt茅r艖 a f艖z茅si ideje a rizst艖l.

    3

    A rizst csepegtesd le, majd helyezd g艖z枚l艖be vagy bambusz p谩rol贸ba, 茅s p谩rold k枚zepes l谩ngon 30-40 percig, am铆g megpuhul.

    A g艖z枚l艖 alj谩ra tegy茅l egy darab g茅zt vagy s眉t艖pap铆rt, hogy a rizs ne ragadjon le.

    4

    Egy l谩basban keverd 枚ssze a k贸kusztejet, cukrot 茅s s贸t, majd meleg铆tsd fel k枚zepes l谩ngon, am铆g a cukor teljesen felold贸dik.

    Ne forrald fel a k贸kusztejet, csak meleg铆tsd, am铆g a cukor el nem olvad. A forral谩s megv谩ltoztathatja az 谩llag谩t.

    5

    A megp谩rolt rizst helyezd egy nagy t谩lba, 茅s fokozatosan keverd hozz谩 a k贸kusztejes kever茅ket, hogy egyenletesen felsz铆vja a folyad茅kot.

    A k贸kusztejet fokozatosan add hozz谩, hogy a rizs ne legyen t煤l vizes. Ha t煤l sok folyad茅kot adsz hozz谩, a rizs ragacsosabb lesz a kellet茅n茅l.

    6

    Ha mung贸babot is haszn谩lsz, keverd 枚ssze a rizzsel, vagy sz贸rd a tetej茅re t谩lal谩s el艖tt.

    Ha a rizzsel kevered a mung贸babot, akkor egyenletesebben oszlik el az 铆ze. Ha a tetej茅re sz贸rod, akkor l谩tv谩nyosabb lesz.

    7

    Sz贸rd meg pir铆tott szez谩mmaggal, f枚ldimogyor贸val 茅s friss k贸kuszreszel茅kkel a t谩lal谩skor.

    A szez谩mmagot 茅s a f枚ldimogyor贸t 茅rdemes t谩lal谩s el艖tt frissen pir铆tani, hogy intenz铆vebb legyen az 铆z眉k.

    8

    Melegen vagy szobah艖m茅rs茅kleten fogyaszthat贸, ak谩r friss gy眉m枚lcs枚kkel is t谩lalhat贸.

    A X么i j贸l illik a mang贸hoz, ban谩nhoz vagy m谩s tr贸pusi gy眉m枚lcs枚kh枚z.