Egy nagy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű búzalisztet és a sót.
A só segít kiemelni a liszt ízét és szabályozza a tészta állagát.
Fokozatosan öntsd hozzá a vizet, miközben kézzel vagy fakanállal elkezded összedolgozni a tésztát.
A víz mennyisége függ a liszt minőségétől és a páratartalomtól. Ne öntsd egyszerre az összes vizet, hanem apránként adagold, hogy elkerüld a túl lágy tésztát.
Gyúrd a tésztát legalább 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kis lisztet, ha túl száraz, pár csepp vizet.
A megfelelő állagú tészta elengedhetetlen a jó chapatihoz. Ne sajnáld az időt a gyúrásra! A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához és rugalmas.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig.
A pihentetés alatt a gluténszálak ellazulnak, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, majd formázz belőlük kis golyókat.
A golyókat takard le, hogy ne száradjanak ki, amíg a többivel dolgozol.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a golyókat kör alakúra, kb. 2 mm vastagra.
A tésztát egyenletesen nyújtsd, hogy ne legyen sehol se vastagabb, se vékonyabb. Forgasd a tésztát nyújtás közben, hogy megőrizd a kör alakot.
Melegíts fel egy száraz serpenyőt közepes-magas hőmérsékleten, és süsd a chapati lapokat egyenként. Süsd az egyik oldalát kb. 30-40 másodpercig, amíg buborékok jelennek meg, majd fordítsd meg.
A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a tésztát. Ha túl gyorsan sül, vedd lejjebb a hőfokot.
Süsd további 30 másodpercig, majd fordítsd vissza és finoman nyomkodd meg egy konyharuhával, hogy felfújódjon.
A konyharuhával való nyomkodás segít, hogy a chapati felfújódjon, ami a jó chapati ismérve.
Vedd ki a serpenyőből, és kenheted meg egy kevés ghível vagy olajjal a még melegebb, puhább textúráért.
A ghí vagy olaj nem csak puhábbá teszi a chapatit, hanem ízesíti is.
Tálald frissen, különféle indiai curryk, mártások vagy dhal mellé!
A chapati a legfinomabb frissen, de légmentesen lezárva néhány napig eláll. Mikróban melegítve visszanyeri puhaságát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.