Frissen sült házi chapati kenyér

Chapati - Indiai laposkenyér

A chapati az egyik legnépszerűbb indiai kenyérfajta, amelyet évszázadok óta fogyasztanak Dél-Ázsiában. Eredetileg Észak-Indiából származik, ahol az egyszerű, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér alapvető élelmiszernek számít. A chapati könnyen elkészíthető, mivel nem igényel sütőport vagy élesztőt, és gyorsan megsül serpenyőben. A legjobb frissen fogyasztva, és tökéletes kísérője bármilyen currynek vagy indiai egytálételnek.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Teljes kiőrlésű búzaliszt (atta)
180 ml Víz
5 g
10 ml Olaj vagy ghí (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű búzalisztet és a sót.

    A só segít kiemelni a liszt ízét és szabályozza a tészta állagát.

    2

    Fokozatosan öntsd hozzá a vizet, miközben kézzel vagy fakanállal elkezded összedolgozni a tésztát.

    A víz mennyisége függ a liszt minőségétől és a páratartalomtól. Ne öntsd egyszerre az összes vizet, hanem apránként adagold, hogy elkerüld a túl lágy tésztát.

    3

    Gyúrd a tésztát legalább 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kis lisztet, ha túl száraz, pár csepp vizet.

    A megfelelő állagú tészta elengedhetetlen a jó chapatihoz. Ne sajnáld az időt a gyúrásra! A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához és rugalmas.

    4

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig.

    A pihentetés alatt a gluténszálak ellazulnak, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.

    5

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, majd formázz belőlük kis golyókat.

    A golyókat takard le, hogy ne száradjanak ki, amíg a többivel dolgozol.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a golyókat kör alakúra, kb. 2 mm vastagra.

    A tésztát egyenletesen nyújtsd, hogy ne legyen sehol se vastagabb, se vékonyabb. Forgasd a tésztát nyújtás közben, hogy megőrizd a kör alakot.

    7

    Melegíts fel egy száraz serpenyőt közepes-magas hőmérsékleten, és süsd a chapati lapokat egyenként. Süsd az egyik oldalát kb. 30-40 másodpercig, amíg buborékok jelennek meg, majd fordítsd meg.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a tésztát. Ha túl gyorsan sül, vedd lejjebb a hőfokot.

    8

    Süsd további 30 másodpercig, majd fordítsd vissza és finoman nyomkodd meg egy konyharuhával, hogy felfújódjon.

    A konyharuhával való nyomkodás segít, hogy a chapati felfújódjon, ami a jó chapati ismérve.

    9

    Vedd ki a serpenyőből, és kenheted meg egy kevés ghível vagy olajjal a még melegebb, puhább textúráért.

    A ghí vagy olaj nem csak puhábbá teszi a chapatit, hanem ízesíti is.

    10

    Tálald frissen, különféle indiai curryk, mártások vagy dhal mellé!

    A chapati a legfinomabb frissen, de légmentesen lezárva néhány napig eláll. Mikróban melegítve visszanyeri puhaságát.