CsĂ­pƑs szilvachutney ĂŒvegben Ă©s tĂĄlalva

CsípƑs szilvachutney

A chutney IndiĂĄbĂłl szĂĄrmazik, ahol mĂĄr Ă©vszĂĄzadok Ăłta a gasztronĂłmia alapköve. A szilvachutney EurĂłpĂĄban a gyarmati idƑszakban vĂĄlt ismerttĂ©, amikor a gyĂŒmölcsök Ă©s a fƱszerek harmonikus egyvelegĂ©t kezdte el terjeszteni a brit konyha. AzĂłta a chutney-t szĂĄmtalan variĂĄciĂłban kĂ©szĂ­tik, a csĂ­pƑs szilvachutney pedig egy tökĂ©letes kombinĂĄciĂłja a gyĂŒmölcs Ă©dessĂ©gĂ©nek Ă©s a csili tĂŒzessĂ©gĂ©nek. Egy hideg tĂ©li estĂ©n, sĂŒlt hĂșsokkal vagy sajtokkal fogyasztva igazi Ă­zorgia!

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Érett szilva
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 20 g Friss gyömbĂ©r
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 100 g Barnacukor
⭕ 60 ml Almaecet
⭕ 1 tk. Csilipehely
⭕ 1 db FahĂ©jrĂșd
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 ek. Olívaolaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a szilvĂĄt, magozd ki, majd vĂĄgd kisebb darabokra. Az elƑkĂ©szĂ­tĂ©s gyorsĂ­tja a fƑzĂ©s folyamatĂĄt.

    Érett, de nem tĂșl puha szilvĂĄt hasznĂĄlj a legjobb Ă­z elĂ©rĂ©sĂ©hez.

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymåt, a fokhagymåt és a gyömbért. A gyömbér intenzívebb ízt ad a chutney-nak, ha finomra reszeled.

    A gyömbért reszelheted vagy nagyon finomra våghatod, hogy egyenletesen eloszoljon az íze.

    3

    Egy közepes lĂĄbasban melegĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat, majd dinszteld meg benne a hagymĂĄt, amĂ­g ĂŒveges nem lesz.

    A hagymåt alacsony långon dinszteld, hogy ne égjen meg és édesebb legyen.

    4

    Add hozzå a fokhagymåt, a gyömbért és a csilipelyhet. Pirítsd 1-2 percig, hogy az aromåk felszabaduljanak.

    Vigyåzz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserƱ lesz.

    5

    Tedd a låbasba a szilvåt, majd add hozzå a barnacukrot, az almaecetet és a fahéjrudat. Keverd össze alaposan.

    A barnacukor mélyebb, karamellesebb ízt ad a chutney-nak. Ha nincs kéznél, hasznålhatsz fehér cukrot is.

    6

    FƑzd közepes lĂĄngon 30-40 percig, amĂ­g a szilva teljesen megpuhul, Ă©s a chutney sƱrƱvĂ© vĂĄlik. Kevergesd rendszeresen, hogy ne Ă©gjen le.

    A fƑzĂ©s sorĂĄn figyelj a chutney ĂĄllagĂĄra. Ha tĂșl sƱrƱ lenne, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet vagy almaecetet. Ha tĂșl hĂ­g, fƑzd tovĂĄbb.

    7

    TĂĄvolĂ­tsd el a fahĂ©jrudat, majd hagyd kissĂ© hƱlni a chutney-t. EzutĂĄn töltsd sterilizĂĄlt ĂŒvegekbe, Ă©s zĂĄrd le jĂłl.

    A sterilizĂĄlt ĂŒvegek biztosĂ­tjĂĄk a chutney hosszabb eltarthatĂłsĂĄgĂĄt. Az ĂŒvegeket forrĂł vĂ­zzel mosd ki Ă©s szĂĄrĂ­tsd meg, vagy tedd be a sĂŒtƑbe 120 fokra 10 percre.