Fahéjas-szilvås narancsos szósz tålalva

Fahéjas-szilvås narancsos szósz

A szilvĂĄs mĂĄrtĂĄsok hagyomĂĄnyosan az eurĂłpai konyhĂĄk kedvelt elemei, kĂŒlönösen KözĂ©p- Ă©s Kelet-EurĂłpĂĄban, ahol a szilva gazdag Ă­ze gyakran pĂĄrosul fƱszeres jegyekkel, mint a fahĂ©j Ă©s a gyömbĂ©r. A narancs hozzĂĄadĂĄsa egy frissĂ­tƑ, citrusos csavart ad a klasszikus szĂłsznak, amely Ă­gy egyszerre Ă©des, fƱszeres Ă©s savanykĂĄs. Ahogy a szilva megpuhul a fahĂ©j Ă©s a gyömbĂ©r melegĂ©ben, a konyhĂĄt betölti az Ă©des-fƱszeres illatok kavalkĂĄdja. Ez a szĂłsz tökĂ©letes kiegĂ©szĂ­tƑje sĂŒlt hĂșsoknak, sajtoknak, de akĂĄr desszertek mellĂ© is kĂ­nĂĄlhatĂł, hogy egy kĂŒlönleges, gazdag Ă­zvilĂĄgot vigyĂŒnk az Ă©tkezĂ©sekbe.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Érett szilva
⭕ 3 ek. Friss narancslĂ©
⭕ 2 ek. MĂ©z
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 10 g Friss gyömbĂ©r
⭕ 50 ml Víz
⭕ 1 ek. CitromlĂ©
⭕ 0.25 tk. Só

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    ElƑkĂ©szĂ­tĂ©s: Magozd ki Ă©s kockĂĄzd fel az Ă©rett szilvĂĄkat. Reszeld le a gyömbĂ©rt, Ă©s facsard ki a narancs Ă©s citrom levĂ©t.

    A szilva érettsége befolyåsolja a szósz édességét, ha nem elég édes a szilva, adj hozzå több mézet.

    2

    FƑzĂ©s: Egy közepes lĂĄbasban melegĂ­tsd fel a vizet, add hozzĂĄ a szilvĂĄt, narancslevet, mĂ©zet Ă©s a reszelt gyömbĂ©rt.

    A vizet ne forrald fel tĂșl erƑsen, mert a szilva könnyen leĂ©ghet.

    3

    ÍzesĂ­tĂ©s: SzĂłrd bele a fahĂ©jat, majd add hozzĂĄ a citromlevet Ă©s egy csipet sĂłt.

    A citromlĂ© kiemeli a szilva Ă­zĂ©t, de ne vidd tĂșlzĂĄsba, mert savanyĂș lesz a szĂłsz.

    4

    SƱrĂ­tĂ©s: FƑzd a keverĂ©ket alacsony lĂĄngon 15-20 percig, amĂ­g a szilva megpuhul Ă©s a szĂłsz besƱrƱsödik.

    FƑzĂ©s közben idƑnkĂ©nt keverd meg a szĂłszt, hogy ne Ă©gjen le az alja.

    5

    PĂŒrĂ©sĂ­tĂ©s: Ha sima ĂĄllagĂș szĂłszt szeretnĂ©l, botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tsd a keverĂ©ket. Ha darabosabb szĂłszt szeretnĂ©l, hagyd Ă­gy.

    A pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©s elƑtt hagyd kicsit hƱlni a szĂłszt, hogy ne fröccsenjen szĂ©t.

    6

    TĂĄlalĂĄs: A szĂłszt melegen vagy hidegen tĂĄlald sĂŒlt hĂșsokhoz, desszertekhez vagy sajtok mellĂ©. Friss narancshĂ©jjal dĂ­szĂ­theted.

    A szĂłsz kivĂĄlĂłan illik vadhĂșsokhoz, pĂ©ldĂĄul szarvashoz vagy Ƒzhöz. Egy kis balzsamecet is feldobhatja az Ă­zĂ©t.