Zalagyöngye szƑlƑ szoros kĂ©pe, friss Ă©s lĂ©dĂșs bogyĂłkkal, zöldes-sĂĄrga hĂ©jjal

Mindent a Zalagyöngye szƑlƑrƑl – A fajtĂĄja, Ă­ze Ă©s felhasznĂĄlĂĄsa

Zalagyöngye szƑlƑ szoros kĂ©pe, friss Ă©s lĂ©dĂșs bogyĂłkkal, zöldes-sĂĄrga hĂ©jjal

A Zalagyöngye szƑlƑ egy magyar szƑlƑfajta, amely kĂŒlönleges aromĂĄjĂĄval Ă©s egyedi Ă­zprofiljĂĄval vĂĄlt ismerttĂ©. A szƑlƑ zöldes-sĂĄrga szĂ­nĂ©vel Ă©s friss, enyhĂ©n muskotĂĄlyos Ă­zĂ©vel az egyik legkedveltebb fajtĂĄja lett a borĂĄszatoknak Ă©s a szƑlƑfogyasztĂłknak egyarĂĄnt. Az Zalagyöngye szƑlƑ egy könnyed Ă©s frissĂ­tƑ gyĂŒmölcs, amely tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs lehet nyĂĄri borokhoz Ă©s desszertekhez egyarĂĄnt.

Ez a szƑlƑfajta a muszkotĂĄlyos aromĂĄjĂĄval Ă©s kellemes savassĂĄgĂĄval kĂŒlönleges helyet foglal el a szƑlƑfajtĂĄk között. A Zalagyöngye szƑlƑ bogyĂłinak freskĂłja Ă©s frissessĂ©ge kĂŒlönösen jĂłl Ă©rvĂ©nyesĂŒl, amikor frissen fogyasztjuk, de bor kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez is ideĂĄlis alapanyag.

A Zalagyöngye szƑlƑ felhasznĂĄlĂĄsa

A Zalagyöngye szƑlƑt elsƑsorban borĂĄszatok hasznĂĄljĂĄk bor kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re, mivel a gyĂŒmölcsbƑl kĂ©szĂŒlt borok kĂŒlönleges, illatos Ă©s friss Ă­zvilĂĄgot kapnak. Emellett a szƑlƑfajta frissen is fogyaszthatĂł, Ă©s kivĂĄlĂł alapanyaga a gyĂŒmölcsleveken Ă©s szörpökön keresztĂŒl is megjelenhet. Az Zalagyöngye szƑlƑt emellett desszertekhez Ă©s salĂĄtĂĄkhoz is felhasznĂĄlhatjuk, ahol a muskotĂĄlyos aromĂĄk kiemelik az Ă©telek Ă­zĂ©t.

A Zalagyöngye szƑlƑ egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A Zalagyöngye szƑlƑ gazdag vitaminokban, kĂŒlönösen C-vitaminban, amely segĂ­t az immunrendszer mƱködĂ©sĂ©ben Ă©s a bƑr egĂ©szsĂ©gĂ©nek fenntartĂĄsĂĄban. Emellett antioxidĂĄnsokat is tartalmaz, amelyek segĂ­tenek a sejtek vĂ©delmĂ©ben, valamint hozzĂĄjĂĄrulhatnak a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszer vĂ©delmĂ©hez. A szƑlƑ emellett segĂ­thet a vĂ©rkeringĂ©s javĂ­tĂĄsĂĄban, valamint a bĂ©lflĂłra egĂ©szsĂ©gĂ©nek fenntartĂĄsĂĄban is.

A Zalagyöngye szƑlƑ borĂĄszatban

A Zalagyöngye szƑlƑfajta kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ a borĂĄszatok körĂ©ben. A gyĂŒmölcsbƑl kĂ©szĂŒlt borok kellemesen Ă©desek, ugyanakkor savas karakterĂŒk frissĂ­tƑ Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt. A borok virĂĄgos Ă©s gyĂŒmölcsös aromĂĄi kĂŒlönleges Ă©lmĂ©nyt biztosĂ­tanak a borfogyasztĂłknak, Ă©s tökĂ©letesek Ă©tkezĂ©sek mellĂ©, vagy akĂĄr aperitifkĂ©nt is.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 60 kcal
Fehérje: 0.7 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 15.0 g
Cukor: 14.5 g
Rost: 1.0 g
C-vitamin: 10 mg
Vas: 0.3 mg
KĂĄlium: 160 mg
Kalcium: 14 mg
Magnézium: 7 mg
A-vitamin: 6 IU
Folsav: 2 ”g
B1-vitamin: 0.04 mg
B2-vitamin: 0.05 mg
B3-vitamin: 0.2 mg
B6-vitamin: 0.05 mg
D-vitamin: 0 IU