A kefir egy ősi, fermentált tejtermék, amely gazdag probiotikumokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott, mint a bélflóra egészségét támogató szuperélelmiszer. Eredete a Kaukázus vidékére vezethető vissza, ahol már évszázadok óta alkalmazzák az egészségmegőrzés részeként.
A kefir készítése során tejhez kefirgombát adnak, amely élesztők és tejsavbaktériumok szimbiotikus kultúrája. Ez a fermentációs folyamat teszi lehetővé, hogy a tejben lévő laktóz nagyrészt lebomoljon, így a kefir gyakran jobban tolerálható a laktózérzékenyek számára.
A kefir sokoldalúan felhasználható: fogyasztható önmagában, smoothie-k alapjaként, salátaöntetként vagy akár sütéshez is. Egyre többen használják natúr joghurt helyett, hiszen hasonló állagú, de több jótékony baktériumot tartalmaz. Hideg levesekhez (pl. tarator, okroshka) is kiváló.
A házi kefir előállítása is egyre népszerűbb, mivel így pontosan kontrollálható a fermentáció időtartama és minősége. A házi változat gyakran sűrűbb, savanykásabb és még több élő kultúrát tartalmaz.
A kefir nemcsak egy tejtermék, hanem az egészséges életmód támogatója is – rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a jobb emésztéshez, az immunrendszer erősítéséhez és a vitalitás megőrzéséhez.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.