Tárkonyos gombakrémleves tálalva

Tárkonyos gombakrémleves

A tárkony a magyar konyha egyik legkarakteresebb fűszernövénye, amely különösen levesekben bontakozik ki. A gombakrémleves klasszikus, mégis variálható fogás, amelyet a tárkony különleges ízvilága emel ki a megszokottak közül. Ez az étel a francia és magyar gasztronómia határán helyezkedik el, ötvözve a selymes textúrát és a zöldfűszeres frissességet. A titok a gomba megfelelő lepirításában rejlik: így adja ki földes, intenzív aromáját. A tejszín selymessé varázsolja, a citromlé pedig kiegyensúlyozza a gazdag ízeket. A tárkony friss, enyhén ánizsos jegye pedig tökéletes zárás az ízkompozícióban. Ahogy a gomba párolódik és a tárkony illata elkezd felszállni, a konyha megtelik otthonos melegséggel. Ez a leves kiváló választás hétköznapi vacsorákhoz, de akár egy elegáns előételként is tálalható egy ünnepi étkezés során. Ha szeretnéd még gazdagabbá tenni, szórj a tetejére reszelt sajtot vagy kínáld sajtos rudakkal.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
860 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
30 g Vaj
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
500 g Csiperkegomba
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Tejszín
1 ek. Friss tárkony
1 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymát és fokhagymát aprítsd fel, a gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. Tipp: ne mosd a gombát víz alatt, csak nedves papírtörlővel tisztítsd, hogy ne szívja magába a vizet.

    A gomba tisztításához használhatsz gombakefét is, ha van otthon. A lényeg, hogy ne áztasd vízben, mert akkor megszívja magát és íztelenebb lesz.

    2

    Olvaszd fel a vajat egy nagyobb lábasban, és párold üvegesre a hagymát 3-4 perc alatt közepes lángon. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még 1 percig.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, de a vaj gazdagabb ízt ad a levesnek.

    3

    Add hozzá a felszeletelt gombát, és kevergetve pirítsd 8-10 percig, amíg levet ereszt, majd zsírjára sül.

    Ne sózd a gombát a pirítás elején, mert akkor még több levet enged. A sózást hagyd a pirítás végére.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével, majd főzd 10 percig, hogy a gomba teljesen megpuhuljon. Ezalatt az ízek jól összeérnek.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé sokkal ízletesebbé teszi a levest.

    5

    Turmixold simára a levest botmixerrel. Ha extra selymes állagot szeretnél, szűrd át egy finom szűrőn is.

    Turmixolás előtt vedd le a levest a tűzről, hogy ne fröcsköljön. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de ebben az esetben hagyd hűlni a levest egy kicsit, mielőtt beleteszed a gépbe.

    6

    Add hozzá a tejszínt, tárkonyt, citromlevet, sót és borsot. Keverd el alaposan, és főzd még 2-3 percig alacsony lángon, hogy az ízek harmonizáljanak.

    A tárkony intenzív ízű fűszer, ezért óvatosan adagold. Ha szárított tárkonyt használsz, kevesebb is elég belőle.

    7

    Tálald forrón, a tetejét díszítheted egy kevés friss tárkonnyal vagy egy csepp tejszínnel. Kínálj mellé friss bagettet vagy pirított kenyérszeleteket.

    A leveshez kínálhatsz pirított gombaszeleteket is, ami még gazdagabbá teszi az ízét.