Tárkonyos gombakrémleves

A tárkony a magyar konyha egyik legkarakteresebb fűszernövénye, amely különösen levesekben bontakozik ki. A gombakrémleves klasszikus, mégis variálható fogás, amelyet a tárkony különleges ízvilága emel ki a megszokottak közül. Ez az étel a francia és magyar gasztronómia határán helyezkedik el, ötvözve a selymes textúrát és a zöldfűszeres frissességet. A titok a gomba megfelelő lepirításában rejlik: így adja ki földes, intenzív aromáját. A tejszín selymessé varázsolja, a citromlé pedig kiegyensúlyozza a gazdag ízeket. A tárkony friss, enyhén ánizsos jegye pedig tökéletes zárás az ízkompozícióban. Ahogy a gomba párolódik és a tárkony illata elkezd felszállni, a konyha megtelik otthonos melegséggel. Ez a leves kiváló választás hétköznapi vacsorákhoz, de akár egy elegáns előételként is tálalható egy ünnepi étkezés során. Ha szeretnéd még gazdagabbá tenni, szórj a tetejére reszelt sajtot vagy kínáld sajtos rudakkal.
🕒 Előkészítés 10 perc
🍳 Főzés 30 perc
🍽️ Adag 4 fő
🔥 Kalória 860 kcal

Hozzávalók

Allergén Információk

⚠️ Tej

Elkészítés

1

A hagymát és fokhagymát aprítsd fel, a gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. Tipp: ne mosd a gombát víz alatt, csak nedves papírtörlővel tisztítsd, hogy ne szívja magába a vizet.

Tipp: A gomba tisztításához használhatsz gombakefét is, ha van otthon. A lényeg, hogy ne áztasd vízben, mert akkor megszívja magát és íztelenebb lesz.
2

Olvaszd fel a vajat egy nagyobb lábasban, és párold üvegesre a hagymát 3-4 perc alatt közepes lángon. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még 1 percig.

Tipp: A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, de a vaj gazdagabb ízt ad a levesnek.
3

Add hozzá a felszeletelt gombát, és kevergetve pirítsd 8-10 percig, amíg levet ereszt, majd zsírjára sül.

Tipp: Ne sózd a gombát a pirítás elején, mert akkor még több levet enged. A sózást hagyd a pirítás végére.
4

Öntsd fel a zöldségalaplével, majd főzd 10 percig, hogy a gomba teljesen megpuhuljon. Ezalatt az ízek jól összeérnek.

Tipp: Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé sokkal ízletesebbé teszi a levest.
5

Turmixold simára a levest botmixerrel. Ha extra selymes állagot szeretnél, szűrd át egy finom szűrőn is.

Tipp: Turmixolás előtt vedd le a levest a tűzről, hogy ne fröcsköljön. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de ebben az esetben hagyd hűlni a levest egy kicsit, mielőtt beleteszed a gépbe.
6

Add hozzá a tejszínt, tárkonyt, citromlevet, sót és borsot. Keverd el alaposan, és főzd még 2-3 percig alacsony lángon, hogy az ízek harmonizáljanak.

Tipp: A tárkony intenzív ízű fűszer, ezért óvatosan adagold. Ha szárított tárkonyt használsz, kevesebb is elég belőle.
7

Tálald forrón, a tetejét díszítheted egy kevés friss tárkonnyal vagy egy csepp tejszínnel. Kínálj mellé friss bagettet vagy pirított kenyérszeleteket.

Tipp: A leveshez kínálhatsz pirított gombaszeleteket is, ami még gazdagabbá teszi az ízét.

Hozzávalók

  • 30 g Vaj
  • 1 db Vöröshagyma
  • 1 gerezd Fokhagyma
  • 500 g Csiperkegomba
  • 800 ml Zöldségalaplé
  • 150 ml Tejszín
  • 1 ek. Friss tárkony
  • 1 ek. Citromlé
  • 1 tk. Só
  • 0.5 tk. Bors