Ropogós rántott osztriga japán curry szósszal tálalva

Kaki furai curry szósszal

A kaki furai, vagyis rántott osztriga eredete Japán nyugati régióiba, Hirosima és Kjúsú környékére vezethető vissza, ahol a tengerparti közösségek egyik fő alapanyaga az osztriga. A technikai részletek fontosak: a kaki furai sikerének kulcsa a panko morzsa használata, amely extra ropogósságot ad a bundának. A japán curry, amely a brit curry hatására került be az országba a 19. században, mára nemzeti étellé vált – különösen hétköznapi ebédeknél. Ahogy az olajban sül az osztriga, a konyhát ropogós, sós illat tölti be, amelyet a curry sűrű, édeskés aromája egészít ki. Ez az étel tökéletes választás egy izgalmas hétvégi ebédhez vagy bármilyen alkalomra, amikor valami különleges japán fogással szeretnénk meglepni magunkat vagy vendégeinket.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
2120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Friss osztriga
100 g Liszt
2 db Tojás
150 g Panko morzsa
500 ml Növényi olaj
1 db Vöröshagyma
1 db Sárgarépa
2 db Krumpli
100 g Japán curry kocka
600 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az osztrigát alaposan öblítsd le hideg vízben, majd csepegtesd le és itasd le róla a felesleges nedvességet konyhai papírtörlővel.

    A friss osztriga tisztítása kulcsfontosságú – ne áztasd vízbe, csak gyorsan öblítsd le!

    2

    Panírozd be az osztrigákat: először forgasd lisztbe, majd felvert tojásba, végül panko morzsába. Győződj meg róla, hogy minden oldala jól be van fedve.

    Nyomd bele finoman az osztrigát a panko morzsába, így sütés közben jobban rajta marad a bunda.

    3

    Forrósítsd fel az olajat egy mély serpenyőben vagy fritőzben kb. 170-180°C-ra. Süss 3-4 darabot egyszerre, 2-3 perc alatt aranybarnára. Szedd ki papírtörlőre.

    Az olaj hőmérsékletét tesztelheted úgy, hogy egy kis darab panko morzsát dobsz bele – ha azonnal feljön és pezseg, megfelelő a hőfok.

    4

    Készítsd el a curry szószt: a hagymát, sárgarépát és krumplit vágd apróra. Egy lábasban kevés olajon pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a répát és krumplit, és 2-3 percig kevergetve pirítsd.

    Minél tovább pirítod a hagymát, annál édesebb és mélyebb ízt ad a currynek.

    5

    Öntsd fel a zöldségeket vízzel, és főzd kb. 10-12 percig, míg megpuhulnak. Ezután add hozzá a curry kockát, és kevergesd alacsony lángon, amíg teljesen el nem olvad.

    A curry kockát ne közvetlenül a forró vízbe dobd – vedd le a tűzről egy percre, hogy ne csomósodjon össze.

    6

    Tálaláshoz helyezd a curry szószt egy tálba vagy tányérra, mellé rakd a frissen sült rántott osztrigát. Ízlés szerint friss főtt rizzsel vagy savanyított zöldséggel kínálhatod.

    A kaki furai mellé jól illik egy kevés citromlé vagy japán tonkatsu szósz is extra ízesítésként.