Ayam geprek csípős szósszal és sült tofuval tálalva

Ayam geprek tofuval

Az Ayam geprek az indonéz utcai ételek egyik legismertebb fogása, amely különösen Jáván vált népszerűvé. Az étel nevében az „ayam” csirkét, a „geprek” pedig összetörést jelent – a már megsütött csirkét szó szerint összenyomják, majd forró, friss sambal szósszal öntik le. Technikai tanács: a bunda ropogóssága a liszt és keményítő megfelelő arányán múlik, valamint a magas hőmérsékletű olajon való gyors sütésen. Képzeld el, ahogy a frissen sült csirke és tofu ropog a szád alatt, miközben a sambal tüzes ereje hirtelen melegséget hoz – ez az étel minden érzékszervedre hat. Ideális választás, ha valami különlegeset és pikánsat szeretnél az asztalra tenni, akár hétköznap is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Csirkemellfilé
200 g Tofu
100 g Liszt
50 g Keményítő
2 db Tojás
4 db Fokhagyma
4 db Chili paprika
1 tk.
1 tk. Cukor
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemellfilét szeleteld fel vékony szeletekre, a tofut pedig kockázd fel. Mindkettőt külön tálban sózd meg, és hagyd pihenni 10 percig.

    A vékonyabb hússzeletek gyorsabban átsülnek, így elkerülheted a túlsütést vagy kiszáradást.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet és a keményítőt. Egy másik tálban verd fel a tojásokat. A csirkeszeleteket és tofukockákat először forgasd a tojásba, majd a lisztes keverékbe.

    A keményítő segít extra ropogós kérget kialakítani – ne hagyd ki!

    3

    Egy mély serpenyőben vagy fritőzben forrósítsd fel az olajat kb. 170-180°C-ra. Süsd meg a csirkét és tofut aranybarnára, majd tedd papírtörlőre lecsöpögni.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt – egyszerre csak néhány darabot süss, így ropogós marad a bunda.

    4

    Készítsd el a sambal-t: mozsárban vagy aprítóval zúzd össze a fokhagymát, a chilipaprikát, sót és cukrot. Kevés forró olajat önts rá, és keverd át alaposan.

    Ha nem bírod a túl erőset, használj kevesebb chilit vagy vegyesen piros és zöld paprikát.

    5

    A sült csirkét tedd vágódeszkára, és egy mozsártörő vagy kanál segítségével nyomkodd szét enyhén. Öntsd rá a sambal keveréket, és forgasd össze.

    A \'geprek\' szó jelentése \'összetört\' – ettől lesz autentikus a textúrája és az íze.

    6

    Tálald a sambalos csirkét és a sült tofut frissen, ízlés szerint párolt rizzsel vagy uborkával kiegészítve.

    A rizs segít enyhíteni a csípősséget – tökéletes kiegészítője ennek az indonéz fogásnak.