Shahi tukda vaníliás öntettel, díszítve mandulával és pisztáciával

Shahi tukda vaníliás öntettel

A Shahi tukda egy tradicionális indiai édesség, amely eredetileg a mogul konyhából származik. A neve is királyi eredetre utal: \'Shahi\' jelentése \'királyi\', míg a \'tukda\' darabot, falatot jelent. A desszert a kenyeret, tejet és cukrot ötvözi egy gazdag, krémes finomsággá, amelyet gyakran különleges alkalmakra, ünnepségekre készítenek. Technikai tanács: a kenyér pirítása vajjal történjen, nem olajjal, hogy gazdagabb ízt kapjon a végeredmény. Amint a tej sűrűsödik és a vanília illata belengi a konyhát, az egész ház ünnepi hangulatba borul. Ez a desszert ideális választás ünnepi vacsorák lezárásaként vagy különleges alkalmak megkoronázására. Ha még különlegesebb ízélményre vágysz, narancsvirágvízzel is kiegészítheted a rózsavíz helyett.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
6 db Fehér kenyér szeletek
500 ml Tej
200 ml Sűrített tej
100 g Cukor
1 tk. Vaníliakivonat
50 g Vaj
30 g Mandula
30 g Pisztácia
1 tk. Rózsavíz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Vágd le a kenyérszeletek héját, majd vágd őket háromszög alakú darabokra. A vajat olvaszd meg egy serpenyőben, és süsd aranybarnára a kenyérdarabokat.

    A kenyeret lassú tűzön süsd, hogy kívül ropogós, belül puha maradjon.

    2

    Egy edényben melegítsd fel a tejet közepes lángon, majd add hozzá a sűrített tejet és a cukrot. Folyamatos keverés mellett forrald fel, míg kissé besűrűsödik.

    Ne hagyd magára a tejet, mert könnyen leéghet! Állandó keverés szükséges.

    3

    Amikor a tej sűrűsödik, keverd bele a vaníliakivonatot és a rózsavizet, majd vedd le a tűzről. Ez lesz a vaníliás öntet alapja.

    A rózsavizet mindig a főzés legvégén add hozzá, hogy megőrizze az aromáját.

    4

    Egy tálra rendezd el a pirított kenyérdarabokat, majd öntsd rá egyenletesen a meleg vaníliás öntetet.

    A kenyér felszívja a vaníliás öntetet, így érdemes még melegen tálalni a legjobb ízért.

    5

    Szórd meg szeletelt mandulával és durvára vágott pisztáciával a tetejét díszítésként.

    A dióféléket előtte pirítsd meg száraz serpenyőben, hogy intenzívebb ízt kapjanak.

    6

    Hagyd pár percet állni, hogy az ízek összeérjenek, majd melegen vagy langyosan tálald.

    A pihentetés alatt a kenyér tovább szívja az öntetet, még lágyabbá téve az állagát.