Az édes savó a tejfeldolgozás során keletkező áttetsző, sárgás folyadék, amely a sajtok és túrók előállítása után marad vissza. A savók két fő típusa közül az édes savó akkor keletkezik, amikor oltóenzim segítségével csapják ki a tejfehérjéket – így nem savas, hanem semlegesebb pH-értékű és enyhén édeskés ízű ital jön létre.
Bár sokáig mellékterméknek tekintették, az édes savó mára igazi funkcionális alapanyaggá vált: felhasználható állati takarmányként, sütőipari adalékként, italokban vagy akár sportélelmiszerekben. Az egyik legértékesebb összetevője a tejsavófehérje, amely rendkívül jól felszívódó, teljes értékű fehérjeforrás.
Az édes savót gyakran használják kenyerekhez, palacsintákhoz, péksüteményekhez, mivel javítja a tészták állagát, növeli a páratartalmat, és enyhe édességet ad az ételeknek. Ezen kívül kiváló alapanyag smoothiekhoz, fehérjeitalokhoz és mártásokhoz is.
Az ipari felhasználás során az édes savóból készítenek tejsavóport, koncentrátumot vagy izolátumot, amely a sporttáplálkozás elengedhetetlen eleme.
Ne tekints az édes savóra többé melléktermékként! Ez az aranyszínű folyadék nemcsak kiváló tápanyagforrás, hanem többféle módon is beilleszthető a modern, tudatos táplálkozásba.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.