barna mustĂĄrmag egĂ©sz szĂĄrĂ­tott fƱszerkĂ©nt fa felĂŒleten

Barna mustĂĄrmag egĂ©szben – Az intenzĂ­ven csĂ­pƑs, karakteres fƱszer

barna mustĂĄrmag egĂ©sz szĂĄrĂ­tott fƱszerkĂ©nt fa felĂŒleten

A barna mustĂĄrmag egĂ©sz formĂĄban az egyik legerƑteljesebb Ă­zƱ mustĂĄrfajta, melyet elsƑsorban indiai, kĂ­nai Ă©s eurĂłpai konyhĂĄk alkalmaznak csĂ­pƑs, aromĂĄs karaktere miatt. A Brassica juncea növĂ©ny termĂ©se, sötĂ©tebb szĂ­nƱ, kisebb mĂ©retƱ Ă©s csĂ­pƑsebb a sĂĄrga vagy fehĂ©r vĂĄltozatnĂĄl.

EgĂ©szben pirĂ­tva kĂŒlönösen intenzĂ­v, diĂłs-fĂŒstös Ă­zt nyer, Ă©s olajos közegben felrobbantva gyakori elsƑ lĂ©pĂ©se a curry-k Ă©s fƱszeres mĂĄrtĂĄsok kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek. A barna mustĂĄrmag az erƑs mustĂĄrkrĂ©mek, dijoni Ă©s angol mustĂĄr fƑ alapanyaga is.

Miért érdemes barna mustårmagot egészben hasznålni?

  • ErƑteljes, csĂ­pƑs, kissĂ© kesernyĂ©s Ă­z, amely karakteressĂ© teszi az Ă©telt.
  • PirĂ­tĂĄs hatĂĄsĂĄra mĂ©lyebb aroma alakul ki, olajban pukkanva fƱszeralapot kĂ©pez.
  • HosszĂș eltarthatĂłsĂĄg, termĂ©szetes szĂĄrĂ­tĂĄs utĂĄn is megƑrzi minƑsĂ©gĂ©t.
  • JelentƑs szerepe van a fermentĂĄlĂĄsban Ă©s savanyĂ­tĂĄsban.
  • Indiai, ĂĄzsiai Ă©s erƑteljes eurĂłpai receptek fƱszere.

FelhasznĂĄlĂĄsi javaslatok

A barna mustĂĄrmag egĂ©sz ĂĄllapotban a következƑ mĂłdokon alkalmazhatĂł:

  • Indiai Ă©telekhez: ghee-ben pukkanva curryk, dhal, zöldsĂ©ges raguk alapjĂĄhoz.
  • SavanyĂșsĂĄgokhoz: uborka, hagyma, karfiol ecetes eltevĂ©sĂ©hez.
  • PĂĄcokhoz: kĂŒlönösen jĂłl mƱködik olajos-fƱszeres hĂșs vagy halpĂĄcban.
  • MustĂĄrkrĂ©m kĂ©szĂ­tĂ©shez: dijoni, csĂ­pƑs angol vagy hĂĄzi mustĂĄrhoz.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A barna mustĂĄrmag gyulladĂĄscsökkentƑ, emĂ©sztĂ©st segĂ­tƑ Ă©s anyagcsere-serkentƑ tulajdonsĂĄgairĂłl is ismert. Gazdag szelĂ©nben, magnĂ©ziumban Ă©s antioxidĂĄns vegyĂŒletekben, amelyek tĂĄmogatjĂĄk az immunrendszer mƱködĂ©sĂ©t. HatĂłanyagai elƑsegĂ­tik a nyĂĄlkahĂĄrtyĂĄk tisztulĂĄsĂĄt, Ă­gy lĂ©gĂști panaszok esetĂ©n is alkalmazzĂĄk gyĂłgyĂĄszatban.

Ha olyan fƱszert keresel, amely nemcsak karakteres Ă­zt ad, de aktĂ­v Ă©lettani hatĂĄssal is bĂ­r, akkor a barna mustĂĄrmag egĂ©sz a konyhĂĄd egyik legĂ©rtĂ©kesebb összetevƑje lesz.

Tåpérték 100 g barna mustårmag esetén:
Energia: 508 kcal
Fehérje: 26.1 g
ZsĂ­r: 36.2 g
Szénhidråt: 28.1 g
Rost: 12.2 g
Cukor: 6.0 g
NĂĄtrium: 13 mg
KĂĄlium: 738 mg
Kalcium: 266 mg
Magnézium: 370 mg
Vas: 9.2 mg
Cink: 6.1 mg
C-vitamin: 7.1 mg
B6-vitamin: 0.38 mg
A-vitamin: 166 IU
E-vitamin: 5.0 mg
K-vitamin: 5.4 ”g