Vaj savanyított tejszínből egy fermentált, természetes zsiradék, amelyet baktériumkultúrával érlelt tejszínből készítenek. A savanyított tejszínből köpült vaj <strongkarakteres, enyhén savanykás ízű, sűrűbb textúrájú, mint az édes tejszínből készült változat, így különösen népszerű a gasztronómiában és a kézműves vajkészítésben.
A kultúrázott vaj eredete Európában gyökerezik, ahol a vajat gyakran hagyományos baktériumkultúrákkal erjesztették. Ennek eredményeként komplexebb, mélyebb ízvilág alakult ki, amely tökéletes süteményekhez, szószokhoz és kenyérre kenve is különleges gasztronómiai élményt nyújt.
A vaj savanyított tejszínből kiválóan alkalmas süteményekhez, croissant készítéséhez, vajas mártásokhoz (pl. hollandi, béarni), de egyszerűen kenyérre kenve is ízbombát nyújt. Gazdag íze miatt kevesebb is elég belőle, mint az édes változatból.
Hűtőszekrényben 0–5 °C között tárolandó, de a fermentációs folyamat révén természetes módon stabilabb és hosszabban eltartható. Felbontás után is 1–2 hétig élvezhető, de fagyasztva 6 hónapig is tárolható. Levegőtől és szagoktól védve tartandó.
A vaj savanyított tejszínből egy gasztronómiai különlegesség, amely ötvözi a hagyományos vajkészítést a modern ízélményekkel. Ideális azok számára, akik természetes, kézműves alapanyagot keresnek a konyhába.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.